Nieuws/Binnenland
989506110
Binnenland

Weer auto’s gecontroleerd in strijd tegen afpersers fruithandel

Hedel - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een grote controle gehouden in Hedel bij de A2, tot diep in de nacht. In die Gelderse plaats is een fruitbedrijf gevestigd waar een omvangrijke afpersingszaak speelt. De afgelopen tijd vonden er meer controles plaats.

De politie controleerde 110 voertuigen. In een werd een vuurwapen aangetroffen, de bestuurder is aangehouden en de auto is in beslag genomen. In een andere auto werd een ploertendoder gevonden. Verder zijn nog twee mensen aangehouden omdat ze onder invloed reden.

Al het verkeer dat vanuit Utrecht kwam en de afslag Hedel nam, werd aan de kant gezet. Tientallen agenten controleerden de auto’s en fouilleerden de inzittenden. Het is nog niet duidelijk hoeveel auto’s er precies zijn gecontroleerd en of de politie tijdens de controle iets heeft gevonden of iemand heeft aangehouden.

De omgeving van Hedel geldt als een veiligheidsrisicogebied nadat het geweld in de regio in mei weer oplaaide. De politie kreeg daarop de bevoegdheid auto’s te doorzoeken en personen te fouilleren.

Lading coke boosdoener

Medewerkers van het fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel worden al sinds mei 2019 bedreigd. Toen werd een lading cocaïne aangetroffen in een van de fruittransporten en lichtte het fruitbedrijf de politie in. Afpersers eisten door middel van sms-berichten een vergoeding voor de geleden schade van 1,5 miljoen euro.

Na de poging tot afpersing en het oppakken van de hoofdverdachte kregen (ex-)medewerkers en familieleden van het fruitbedrijf te maken met geweld. Zo werd een handgranaat tegen de woning van een zoon van een directielid gegooid en werd brand gesticht bij twee ex-medewerkers, die gewond raakten.