Nieuws/Binnenland
989619771
Binnenland

Akropolis en Sint-Pietersbasiliek weer open

Symbool van de heropening van Zuid-Europa?

Symbool van de heropening van Zuid-Europa?

Athene - Griekenland heeft de wereldberoemde Akropolis in Athene en alle andere archeologische vindplaatsen in het land weer opengesteld voor het publiek na een sluiting van twee maanden als gevolg van de coronacrisis. Ook de Sint-Pietersbasiliek in Rome is weer open.

Symbool van de heropening van Zuid-Europa?

Symbool van de heropening van Zuid-Europa?

President Katerina Sakellaropoulou leidde de openingsceremonie van het oude Griekse monumentale complex op een heuvel boven de hoofdstad. Alleen journalisten en medewerkers met mondkapjes waren aanwezig.

De heropening van archeologische plaatsen in Griekenland is onderdeel van de geleidelijke versoepeling van lockdownmaatregelen in het land. Zo mogen Griekse restaurants en cafés vanaf 25 mei hun deuren weer openen voor gasten, maakte de regering zaterdag bekend.

Zondag gingen duizenden gelovige Grieken voor het eerst in lange tijd weer naar de kerk. Door de lockdown die medio maart inging konden Grieks-orthodoxe christenen behalve de zondagsmissen ook Pasen, hun belangrijkste godsdienstige feest, niet samen vieren.

Zaterdag werden in het Mediterraanse land meer dan vijfhonderd stranden weer vrijgegeven, waarvan veel Grieken gebruik maakten. Wel gelden op de stranden nog beperkende maatregelen. Zo mogen er niet meer dan veertig mensen op 1000 vierkante meter strand, en moeten parasols minstens 4 meter uit elkaar staan.

Griekenland heeft tijdens de coronacrisis veel minder doden en besmettingen gemeld dan sommige andere Europese landen. Bij ruim 2800 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben en 162 patiënten zijn overleden.

Sint-Pietersbasiliek in Rome

De Sint-Pietersbasiliek in Rome is maandag voor bezoekers heropend na meer dan twee maanden gesloten te zijn geweest. De maatregel was onderdeel van de lockdown in Italië om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Een handvol bezoekers stond in de rij, op voldoende afstand van elkaar en door politieagenten met mondkapjes in de gaten gehouden. Hun temperatuur werd gemeten voordat ze de kerk binnen konden, die sinds 10 maart dicht was.

Ondanks veel tegenstand, onder meer van paus Franciscus, werden de kerken in Rome aan het begin van de coronavirusuitbraak begin maart gesloten.

Italië was meer dan twee maanden geleden het eerste land dat volledig werd afgesloten, waardoor de economie platging. Het officiële dodental als gevolg van het virus bedraagt nu ongeveer 32.000.

De regering begon op 4 mei met het opheffen van beperkende maatregelen en op zondag waren er al veel joggers, wandelaars en fietsers in de straten van het historische centrum van Rome te zien.

Restaurants, bars, cafés, winkels, kappers, en andere bedrijven, zouden allemaal maandag ook weer opengaan.

De lockdown in Italië heeft niet alleen de meeste zakelijke activiteiten in het land stilgelegd, maar ook het persoonlijke leven van Italianen, waaronder het bijwonen van de mis, radicaal verstoord.