Nieuws/Binnenland
989828830
Binnenland

Plofkraken in Leeuwarden en Duivendrecht, ravage is groot

LEEUWARDEN - Zowel in het centrum van Leeuwarden als in Duivendrecht zijn in de nacht van dinsdag op woensdag plofkraken geweest. In Leeuwarden was het rond 04.00 uur raak aan het Gouverneursplein. Het doelwit hier was volgens de politie een pinautomaat in een bedrijfspand.

Of in Leeuwarden geld is buitgemaakt, is nog onduidelijk. De schade aan het pand is volgens de politie groot. Niemand is gewond geraakt. Wel zijn twee omliggende woningen ontruimd uit veiligheidsoverwegingen. De bewoners zijn elders opgevangen. Onderzocht wordt nog hoe erg de schade is aan de omgeving, en op basis daarvan wordt besloten of de bewoners al dan niet kunnen terugkeren naar hun huis.

Het Gouverneursplein is afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen voor onderzoek. De politie verwacht dat even voor het middaguur het onderzoek van de EOD en het sporenonderzoek ter plaatse zal zijn afgerond. Na de ontploffing reden twee mensen weg op een scooter. Ondanks een zoekactie zijn zij niet gevonden, aldus een politiewoordvoerder.

Duivendrecht

De plofkraak op een geldautomaat in Duivendrecht vond rond 03.40 uur plaats. De politie kreeg meerdere meldingen van een harde knal in de buurt van het bedrijventerrein rond De Flinesstraat. De gevel is volgens de politie flink beschadigd door de „enorme knal”, vermoedelijk veroorzaakt door explosieven. Volgens een politiewoordvoerder is de gevel er „uitgeblazen, maar gelukkig zijn de dragende delen van de gevel wel intact gebleven.” Er is volgens de zegsman dan ook geen instortingsgevaar.

Niemand is gewond geraakt. Ook hier zouden twee mensen op een scooter zijn weggereden, maar leverde een zoekactie in de omgeving niks op. De EOD kwam hier eveneens ter plaatse, maar is inmiddels weer weg. De EOD vond geen niet-ontplofte explosieven.