Nieuws/Binnenland
990988530
Binnenland

Onderhandelingen over EU-begroting mislukt; top afgebroken

BRUSSEL - Onderhandelingen over een nieuwe EU-meerjarenbegroting in Brussel zijn mislukt. Een compromisvoorstel werd vrijdagavond erg lauw ontvangen door onder andere Nederland, waarna besloten werd niet meer verder te praten.

Voor de zogeheten ’zuinige vier’ ging het allemaal veel te ver, terwijl het voor andere landen juist allemaal veel te weinig was waarmee president van de Europese Raad Charles Michel na 24 uur van marathononderhandelingen kwam. Een eerste voorstel van Michel werd nauwelijks aangepast, waarna de stemming snel omsloeg.

„De laatste dagen hebben we hard gewerkt aan een nieuw voorstel. Helaas was overeenstemming niet mogelijk. We hebben meer tijd nodig”, aldus Michel, die sprak over een gat van 60 tot 75 miljard euro.

Rutte houdt hoop

Rutte deed luchtig over het klappen van de onderhandelingen, die door velen in Brussel wel was verwacht vanwege de stevige stellingnames vooraf. Het is nog niet duidelijk wanneer de leiders van 27 EU-landen opnieuw bijeenkomen. „Ik heb goede hoop dat het uiteindelijk zal lukken”, zei Rutte. „Dit hoort erbij. Op zichzelf is het oplosbaar”, suste hij.

Over de onwrikbare houding van Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk was veel irritatie bij andere landen, die wel een hoger budget wilden. De ’zuinige vier’ willen maximaal 1 procent van de economische omvang van de EU uitgeven aan de financiering ervan. De landen, aangevuld met Duitsland, willen bovendien hun vaste korting op de afdracht behouden.

„We moeten doorgaan met hard werken. Er ligt nog een lange weg voor ons”, constateerde voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen na afloop. Voorlopig stond ze met lege handen.

De nieuwe meerjarenbegroting moet ingaan vanaf volgend jaar en loopt zeven jaar. Het gevecht om de miljarden is dit keer extra moeilijk door het vertrek van de Britten uit de EU. Daardoor valt er een gat van jaarlijks 10 tot 12 miljard euro, terwijl de EU ook nieuwe prioriteiten heeft op gebied van veiligheid, klimaat en onderzoek.

De ’zuinige vier’ willen geen verhoging van het budget en houden vast aan de jaarlijkse korting op hun afdracht. Veel andere landen willen juist een hogere begroting en minder kortingen op landbouwsubsidies en op fondsen voor regionale ontwikkeling.