Nieuws/Binnenland

Gemeente: gebiedsverbod meteen invoeren

Bierfiets moet nu écht weg uit Amsterdam

Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Amsterdam - UPDATE - Eindelijk duidelijkheid: het is over en uit met de bierfiets in de hoofdstad. De bar op wielen is per 1 januari 2018 definitief verbannen uit de Amsterdamse binnenstad. Dat besloot de voorzieningenrechter dinsdagmiddag.

Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Een beroepszaak van vier exploitanten tegen het verbod is ongegrond verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dat betekent dat het gebiedsverbod meteen ingevoerd kan en gaat worden, zei een woordvoerster van de gemeente in een reactie.

Bier, bubbels en blote billen

Binnenstadbewoners ergeren zich al jaren aan de groepsfietsen waarop bier en bubbels worden getapt. Een paar jaar geleden werden 6.000 handtekeningen aangeboden aan de gemeente met als verzoek het pretvervoer te verbieden. Dat is nu gelukt. Burgemeester Van der Laan, die zich persoonlijk met het dossier bemoeide, wilde het verbod al op 1 januari van dit jaar laten ingaan. Het duurde langer doordat de gemeente de bezwaren tegen de bierfiets onvoldoende daadkrachtig had gemotiveerd.

Nu is de rechter het met de hoofdstad eens dat binnenstadbewoners niet herhaaldelijk moeten worden geconfronteerd met gejoel, gebral, gezang, geschreeuw, openbare dronkenschap, wildplassen en het tonen van lichaamsdelen door gebruikers van een rollend terras.

’Overlast overstijgt grenzen’

„Mede gelet op het repetitieve karakter hoeft niet langer verwacht te worden dat bezoekers en bewoners van het centrum van de stad dat moeten dulden”, aldus de rechter in de uitspraak. „De overlast overstijgt de grenzen.” Bovendien veroorzaakt de bierfiets, dat een traag en log vervoermiddel is, opstoppingen.

Het gebiedsverbod geldt voor de drukste delen van de binnenstad.

Exploitanten vochten het gebiedsverbod aan, omdat ze het te drastisch en niet voldoende onderbouwd vonden. Er waren volgens hen ook andere maatregelen mogelijk om de overlast terug te dringen. Ook meenden ze dat het besluit in strijd was met hogere regels en dat de burgemeester dit niet op eigen houtje had mogen besluiten, maar ook de wethouders erin had moeten betrekken.

De rechtbank gaf hen ongelijk en vindt dat de overlast het verbod rechtvaardigt, ook al worden exploitanten daardoor financieel getroffen.

’Erg jammer’

Ondernemer Ard Karsten is dan ook niet blij. Met enkele fietsen rijdt hij vooral in de weekenden door het hartje van het centrum en pakt ook nog wat van de Jordaan mee. „Voor ons is het heel erg jammer”, zegt hij. Karsten kaartte de zaak met drie andere ondernemers aan. Ze vreesden failliet te gaan bij een verbod. „We mogen na 1 januari nog wel door de andere stadsdelen van Amsterdam fietsen. Misschien gaan we dat doen. Daar studeren we nog op.”

Bekijk meer van