Nieuws/Binnenland
991401318
Binnenland

GaiaZoo neemt afscheid van zilverrug: Makula (31) overleden

Makula in GaiaZoo (archiefbeeld).

Makula in GaiaZoo (archiefbeeld).

Kerkrade - De 31-jarige zilverrug gorilla Makula is maandag in dierentuin GaiaZoo in Kerkrade overleden. Het gorillamannetje woonde zestien jaar in de dierentuin en was een echte publiekstrekker.

Makula in GaiaZoo (archiefbeeld).

Makula in GaiaZoo (archiefbeeld).

„Hoewel alle dieren in GaiaZoo ons even dierbaar zijn, doet het ons bijzonder veel verdriet jullie mede te moeten delen dat onze zilverrug Makula vandaag is overleden”, schrijft GaiaZoo-directeur Rob Hupperts in een bericht op de Facebookpagina van de dierentuin.

Makula kampte de laatste jaren met hartfalen en vermoedelijk is dat ook de doodsoorzaak geweest. „Nadat de andere gorilla’s de tijd hebben gekregen om afscheid te nemen, zal hij voor sectie naar de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht worden gebracht”, aldus Hupperts.

De 31-jarige gorilla was de ’onbetwiste leider’ van de Westelijke laaglandgorilla’s en had een streng maar rechtvaardig karakter, „zoals het een goede zilverrug betaamt.” Ook werd Makula wereldberoemd als één van de gezichten van Greenpeace.

Nageslacht

In de ruim 16 jaar die Makula in GaiaZoo doorbracht, verwekte hij bij diverse gorillavrouwen nageslacht. Op die manier vormde het mannetje een bijdrage aan het internationale fokprogramma van de ernstig bedreigde diersoort.

Tekst loopt door onder het Facebookbericht.

Gorilla’s zijn zeer sociale dieren en leven in groepen. De aanwezigheid van een leider is noodzakelijk voor de gorilla’s. De komende maanden wordt gezocht naar een geschikte opvolger van Makula.