Nieuws/Binnenland
991406699
Binnenland

Drama ternauwernood voorkomen

Verstekelingen levend van boot Vlaardingen gehaald

De migranten worden met de bus weggebracht.

De migranten worden met de bus weggebracht.

VLAARDINGEN - Een groep van 25 verstekelingen is dinsdagavond gered van een vriesdood aan boord van containerschip Britannia Seaways, dat onderweg was vanuit Rotterdam naar Felixstowe in Engeland.

De migranten worden met de bus weggebracht.

De migranten worden met de bus weggebracht.

De migranten, waarvan de nationaliteit nog niet bekend is, zaten verstopt in een koelcontainer achter een vrachtwagen en waren eerder in die trailer aan boord van het schip gekomen, zo bevestigde een woordvoerder van DFDS Seaways.

Het schip was aan het begin van de avond vertrokken vanuit een van de vele havens van de Maasstad in de richting van Engeland. Ter hoogte van Maassluis werd groot alarm geslagen toen de verstekelingen werden ontdekt. De Britannia Seaways veranderde meteen van koers en voer met hoge snelheid terug naar Vlaardingen waar DFDS een eigen terrein heeft aan de Vulcaanhaven. Daar kwam het schip met de verstekelingen in nood even voor acht uur het terrein binnengevaren.

Belangstellenden konden vanachter de hekken niet precies zien wat er aan boord gebeurde. Wel was het een komen en gaan van ambulances. Zeker twintig stuks werden vanuit verschillende regio’s naar het terrein gestuurd om zo snel mogelijk de migranten in nood medische hulp te verlenen. De hulpverleners werden meteen toen de achterklep van het schip omlaag was aan boord gelaten, zo was nog net vanuit de verte te zien. Ook het Rode Kruis was meteen ingeschakeld en kwam met verschillende busjes het terrein op.

De politie is ter plaatse.

De politie is ter plaatse.

Dinsdagavond laat was nog niet bekend waar de migranten vandaan kwamen. Diverse tolken werden opgeroepen om hulp te bieden.

De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden, zijn rol wordt onderzocht. De verstekelingen werden allemaal nagekeken en konden, op twee na, gewoon mee in een bus naar een plek waar ze worden opgevangen. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze aangaven zich niet lekker te voelen.

De snel leeggehaalde container werd vrijwel direct meegenomen door een gespecialiseerd team van de politie voor verder onderzoek.

In oktober vonden 39 migranten de dood in een koelwagen. Ze werden in Essex gevonden, maar hadden vanuit het Belgische Zeebrugge de oversteek naar Engeland gemaakt.

Vorig jaar kwamen er 18 migranten in de problemen in een container bij een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Ze hadden een noodnummer gedraaid en konden op die manier worden getraceerd door de politie via de nabijgelegen zendmasten. Ze werden ook net op tijd gered.

Weet u meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet het nummer van de tiplijn in je telefoon: +31613650952