Nieuws/Binnenland
991883
Binnenland

OM: Werkstraf en boete voor fataal bootongeval

ROTTERDAM - De Duitse binnenvaartschipper Oliver K. (35) moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een werkstraf van 180 uur krijgen en een geldboete betalen van 2100 euro. Deze eis legde het OM dinsdag voor aan de rechtbank in Rotterdam voor het veroorzaken van een fataal ongeval in oktober 2013 op de Nieuwe Maas bij Ridderkerk. Twee mensen op een plezierjacht kwamen daarbij om het leven.

Volgens de aanklager is de schipper schuldig aan het ongeval, maar was er geen sprake van opzet. Zij vindt dat de man vooral onvoorzichtig heeft gevaren. Dat leidde tot ,,een vreselijk ongeval met alleen maar verliezers''. Het 110 meter lange, geladen binnenvaartschip raakte het motorjacht 'Bolero' van achter en voer er helemaal overheen.

De slachtoffers waren een echtpaar uit Zwitserland. Een volwassen dochter overleefde het ongeluk. Zij woonde de zittingen bij, samen met haar broer, en liet een slachtofferverklaring voorlezen door hun advocaat.

Geen waarschuwing

K. verklaarde dat hij tussen twee plezierbootjes door wilde varen. De 'Bolero' voer nogal uit de kant en K. dacht dat het bootje verder naar links ging om af te slaan naar de Lek. Toen het jachtje volgens de Duitser opeens weer naar rechts afboog, ging het mis en was het te laat. Getuigen verklaarden echter dat de 'Bolero' niet van koers veranderde en dat het grote schip, dat twee keer zo hard voer, geen enkele waarschuwing gaf en niet uitweek. De politie deed zeer uitgebreid onderzoek in deze kwestie.

Uitspraak waarschijnlijk over twee weken.