Nieuws/Buitenland
991915
Buitenland

EU: situatie Oekraïne van invloed op sancties

Het opleggen van Europese sancties hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne. Dat benadrukte een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel vrijdag. Zij reageerde op berichten uit het verscheurde Oost-Europese land dat er een akkoord is tussen regering en tegenstanders.

De zegsvrouw van de commissie verwees naar het besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel over sancties. Weliswaar is er meteen begonnen met de noodzakelijke voorbereidingen. Maar de omvang van de uitvoering van strafmaatregelen gebeurt „in het licht van ontwikkelingen in Oekraïne”.

De aangekondigde sancties zijn vooral gericht tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het bloedig geweld, of hun macht „buitensporig” gebruiken. Zij moeten rekening houden met een inreisverbod en een bevriezing van hun tegoeden in de EU. Het kan gaan om kopstukken van het regime, maar ook om gewelddadige oppositieleden. De EU-lidstaten zijn al begonnen met het opstellen van een zwarte lijst.

Daarnaast wil de EU een exportverbod van materiaal dat wordt gebruikt om personen te onderdrukken en protesten neer te slaan, zoals spullen voor de oproerpolitie.