Nieuws/Buitenland
991919
Buitenland

Jatsenjoek nieuwe premier in crisistijd Kiev

Onder leiding van de nieuwe premier, Arseni Jatsenjoek, zoekt Oekraïne een weg uit de crisis. Jatsenjoek kreeg donderdag de goedkeuring van 250 van de 450 Oekraïense parlementsleden. Hij leidt de nieuwe coalitie, die onder de naam Europese Keus gaat regeren.

In het Europees Parlement bestaat overeenstemming dat Oekraïne op termijn mag toetreden tot de Europese Unie. Het land moet uitzicht hebben op toetreding zodra de crisis is opgelost.

Jatsenjoek voorspelt dat de nieuwe regering „extreem impopulaire“ beslissingen zal moeten nemen om Oekraïne uit de economische crisis te leiden. Steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is daarbij van vitaal belang. Hij riep Rusland op tot dialoog en samenwerking.

Uit Moskou kwam echter vooral scherpe taal. Het land zei alles te zullen doen om de rechten van de landgenoten in Oekraïne te beschermen. Voormalig bokskampioen Nikolaj Valoejev werd door het Kremlin uitgezonden om de Russische gemeenschap in de Krim te steunen. Wat de oud-bokser daar precies gaat doen, is nog onduidelijk.

De spanningen op het schiereiland de Krim in Oekraïne zijn bijzonder hoog opgelopen sinds gewapende mannen donderdagochtend het gebouw van het parlement en de regionale regering innamen. Mannen in uniformen zonder herkenbare insignes lieten na de bezetting de Russische vlag wapperen. De actie benadrukt de tegenstellingen tussen de pro-Russische meerderheid en de Oekraïense Krimtataren.

Oud-president Viktor Janoekovitsj bevindt zich ondertussen mogelijk in Rusland en beschouwt zichzelf nog steeds als de enige echte president van Oekraïne. Hij wordt ervan beschuldigd dat onder zijn bewind tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist van het in crisis gestorte land.