Nieuws/Buitenland
991920
Buitenland

Russische straaljagers gevechtsklaar

Spanningen lopen verder op

De situatie in Oekraïne en Rusland wordt steeds nijpender en lijkt af te stevenen op een gewelddadige climax. Het Russische ministerie van Defensie heeft gevechtsvliegtuigen in paraatheid gebracht aan de westelijke grens, waarvan een deel langs Oekraïne loopt. De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov zegt dat iedere beweging van het Russiche leger buiten de basis bij Sebastopol gezien wordt als 'daad van agressie'.

„Er worden constant patrouilles door gevechtsvliegtuigen uitgevoerd,” aldus het Russische departement. President Vladimir Poetin liet woensdag weten „met spoed” te testen of het Russische leger in het westen en midden van het land gevechtsklaar is.

Rusland zal alles doen om de rechten van de landgenoten in Oekraïne te beschermen en zal in actie komen als die rechten worden geschonden. Deze mededeling stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou donderdag de wereld in.

De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov heeft met dreigende taal gereageerd op de Russische actie. Toertsjinov zegt dat iedere beweging van het Russische leger buiten de basis bij Sebastopol door de regering in Kiev zal worden beschouwd als „een daad van agressie”.

Rusland zegt zich zorgen te maken om de schending van de mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne en met name op het schiereiland de Krim, waar de spanningen steeds verder oplopen nadat het parlementsgebouw is bezet door gewapende mannen die de Russische vlag hebben gehesen. De etnische  Russen, die fel gekant zijn tegen de nieuwe regering in Kiev, raakten er slaags met aanhangers.

Anatoly Mogilev, het hoofd van de regering van de autonome Krimrepubliek, heeft aangekondigd te gaan onderhandelen met de ongeveer 30 mannen die het regeringsgebouw bezetten.