Nieuws/Buitenland
991928
Buitenland

Onderhandelingen met Janoekovitsj gaan door

De onderhandelingen tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk gaan donderdagavond verder. „We gaan op dit moment terug voor een ontmoeting met de president”, liet de Franse minister Laurent Fabius in Kiev weten.

Ook de Oekraïense oppositie spreekt met Janoekovitsj, meldde de woordvoerster van oppositieleider Vitali Klitsjko. Gesprekken op woensdagavond leidden tot een bestand dat donderdag geen stand hield.

Volgens Fabius is er nog geen definitieve beslissing over de „routekaart“ die een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Eerder meldde de Poolse premier Donald Tusk wel dat Janoekovitsj nog dit jaar vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen zou willen houden.

In de gesprekken met de Europese ministers zou de Oekraïense president ook bereidheid hebben getoond tot een „regering van nationale eenheid binnen 10 dagen en veranderingen aan de grondwet voor de zomer”, aldus Tusk. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, is een van de EU-bemiddelaars in de delegatie die donderdag spreekt met Janoekovitsj.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland (Steinmeier), Frankrijk (Fabius) en Polen (Sikorski) blijven nog tot vrijdag in Oekraïne.

„We gaan een nacht van moeilijke onderhandelingen tegemoet”, liet de woordvoerder van de Poolse minister Sikorski weten.