Nieuws/Buitenland
991936
Buitenland

Poetin wil geen verdere escalatie Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin wil niet dat de crisis in Oekraïne verder escaleert. Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen Europese leiders, meldde het Kremlin. Poetin belde met de president van de Europese Unie, Herman van Rompuy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron.

Poetin vindt ook dat vrije en eerlijke verkiezingen de beste oplossing vormen voor de crisis in Oekraïne, zo liet tenminste de Britse premier David Cameron vrijdag weten. Merkel zei Poetin dat ze bezorgd is over de destabilisatie van Oekraïne en dat niets mag worden ondernomen dat de crisis verergert.

Oekraïne is verdeeld in een sterk pro-Russisch oostelijk en zuidelijk deel enerzijds en anderzijds het nationalistische en pro-Europese westen van het land. De pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, werd een week geleden afgezet. Janoekovitsj sprak vrijdag voor het eerst in het openbaar sinds hij zaterdag uit de hoofdstad Kiev was gevlucht. Hij zei in de Russische stad Rostov onder meer het raar te vinden dat Poetin zo lang zijn mond hield over de coup in Kiev. Hij had van Rusland veel meer steun verwacht.

Het Kremlin lijkt ondertussen echter wel actie te ondernemen, onder meer om de Krim uit handen van het nieuwe bewind in Kiev te houden. De Krim is overwegend Russisch. Het Witte Huis in Washington heeft vrijdag opnieuw gewaarschuwd dat Russisch ingrijpen in Oekraïne een vergissing zou zijn.