Nieuws/Binnenland
991939
Binnenland

Reizigers naar Oekraïne moeten waakzaam zijn

Mensen die naar Oekraïne gaan of daar al zijn, moeten extra waakzaam zijn vanwege de toegenomen spanning, de ongeregeldheden en het daarmee gepaard gaande geweld. De waarschuwing geldt voor het hele land en met name voor de hoofstad Kiev, maar ook voor meer steden waar het onrustig is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies woensdag op dit punt aangescherpt.

Nederlanders wordt dringend geadviseerd samenscholingen, grote menigtes en sowieso het gebied rondom het parlementsgebouw en rondom Maidan (Onafhankelijkheidsplein) in het centrum van Kiev te mijden. In het vorige reisadvies moesten reizigers ook al extra waakzaam zijn, maar het ministerie benoemt nu explicieter locaties en recente gebeurtenissen.

Buitenlandse Zaken gaat uit van gewelddadigheden in de steden Lviv, Ternopil, Rivne, Ivano-Frankivsk, Tsjerkassi, Soemi, Zjitomir, Loetsk, Chmelnitsk, Tsjerfnivtsi, Zaporizjia, Dnjepropetrovsk, Poltava, Oezjhorod, Vinnitsia en Donetsk. In sommige plaatsen zijn overheidsgebouwen bezet.

Inmiddels hebben 200 Nederlanders die in Oekraïne verblijven, zich vrijwillig laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Kiev. De post was hier enkele weken geleden mee begonnen om hen snel te kunnen waarschuwen bij een calamiteit. Er zijn nog geen verzoeken van Nederlanders binnengekomen om hulp of bijstand. Ook zijn voor zover bekend geen Nederlanders gewond geraakt of in de problemen gekomen door de rellen.