Nieuws/Buitenland
991944
Buitenland

Franse minister voorzichtig over akkoord

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft vrijdag voorzichtig gereageerd op de aankondiging van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj dat de regering en de oppositie vrijdagochtend een akkoord tekenen. Tegen de radiozender Europe 1 zei hij dat de oppositie intern nog wil overleggen „wat geheel te begrijpen is”.

Fabius heeft met zijn Poolse en Duitse collega's in de onderhandelingen tussen de regering en de oppositie bemiddeld. Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag naar Peking vertrokken. „In zulke situaties, zolang zaken nog niet werkelijk zijn afgerond, is het belangrijk zeer behoedaam te zijn”, zei hij tegen Europe 1.

Ook premier Donald Tusk van Polen pleitte voor voorzichtigheid. Tegen journalisten in het Poolse parlement zei hij dat er alleen een ontwerpakkoord is bereikt en dat er nog geen definitieve overeenkomst is. „Als het akkoord wordt getekend, geeft dat de hoop dat dat een beginpunt is, maar ik zou voorzichtig zijn bij het voorspellen van het einde van het conflict”, zei hij.

De fractievoorzitter van de Partij van de Regio's van Janoekovitsj zei dat het akkoord onder meer behelst dat de presidentsverkiezingen worden vervroegd naar december. Ze zouden oorspronkelijk in maart 2015 zijn. Over een grondwetswijziging die de bevoegheden van de president beperkt, zou het parlement in september moeten stemmen.