Nieuws
991951
Nieuws

Rusland bevestigt militaire beweging op Krim

Rusland mengt zich actief met militairen in het conflict op de Oekraïense Krim. Russische soldaten hebben strategische posities ingenomen, onder andere op vliegvelden op het schiereiland, volgens Moskou om ,,de positie aan de Zwarte Zee te behouden''.

Eerder vrijdag drongen volgens de Oekraïense autoriteiten Russische legerhelikopters het luchtruim boven de Krim binnen. Oekraïense grenswachters werden omsingeld bij Sebastopol. Telefoon- en internetverkeer is deels uitgevallen en het luchtruim boven het vliegveld bij Simferopol is tot zeker morgenavond gesloten, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De VN-Veiligheidsraad kwam in een spoedzitting bijeen op verzoek van het Oekraïense parlement. Permanente leden Duitsland en Frankrijk toonden zich eerder al ,,zeer ongerust'' over de gebeurtenissen op de Krim. De Europese landen willen dat de partijen niets doen wat de Oekraïense territoriale integriteit kan schenden. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat de schending van Oekraïnes territoriale integriteit door Moskou niet onbestraft zal blijven.

In een televisietoespraak riep de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov Rusland op te stoppen met de agressie. Moskou ,,provoceert'' Kiev en zou direct zijn troepen van het Krim-schiereiland moeten terugtrekken.

Rusland sloeg een verzoek af van Oekraïne om te praten over de Krim. Moskou zegt zich te houden aan de afspraken met Oekraïne over de Russische Zwarte Zeevloot, die een basis heeft in Sebastopol. Wat op de Krim gebeurt, is volgens Rusland een gevolg van ,,interne politieke geschillen''.

In Rusland liet president Viktor Janoekovitsj zich voor het eerst horen sinds hij uit 'zijn' Oekraïne werd verdreven. Op een persconferentie in Rostov zei hij zich niet verantwoordelijk te voelen voor de doden die tijdens de protesten tegen zijn bewind zijn gevallen. Het bloedvergieten is volgens hem de schuld van het Westen en de betogers. Hijzelf zou geen opdracht hebben gegeven op demonstranten te schieten.

De nieuwe machthebbers in zijn land zijn volgens hem een ,,fascistische minderheid''. Het huidige parlement, dat hem heeft afgezet, is volgens hem niet legitiem. Hij riep de bevolking op de nieuwe machthebbers te dumpen ,,voordat het te laat is''.

Oekraïne heeft in Moskou een officieel verzoek gedaan om Janoekovitsj uit te leveren. Hij wordt in zijn land beschuldigd van massamoord op betogers tegen zijn bewind. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.