Nieuws/Buitenland
991954
Buitenland

Merkel: fuck the EU absoluut onacceptabel

Angela Merkel vindt het „absoluut onacceptabel” dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland „fuck the EU” heeft gezegd. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier heeft dat vrijdag laten weten.

Nuland deed de gewraakte uitspraak in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt in Kiev, dat uitlekte via internet. In het gesprek onderstreept Nuland dat niet de EU, maar de VN een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict. „Fuck the EU”, liet ze weten.

Situatie kalmeren

Merkel liet weten dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton uitstekend werk doet. Volgens haar zal de Europese Unie zich blijven inspannen om de situatie in Oekraïne te kalmeren.

De Europese Unie zelf wil geen inhoudelijk commentaar geven. „Wij reageren principieel niet op onderschepte privégesprekken”, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel vrijdag.

Excuses

Nuland heeft inmiddels haar excuses aangeboden. Ze voerde het gesprek op 27 januari. Het staat niet vast hoe het gesprek op YouTube is beland. In de Verenigde Staten wordt met de vinger naar Rusland gewezen. Rusland heeft zowel de VS als de EU beschuldigd van inmenging in Oekraïne. Moskou steunt de regering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, terwijl de VS en de EU op de hand zijn van de prowesterse oppositie die al maanden demonstreert.

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko sprak van een provocatie. „Het is duidelijk dat de EU en de VS hiermee uitgelokt moesten worden. Alle partijen moeten kalm blijven en mogen niet in deze valkuil stappen. Het is belangrijk dat de VS en de EU samen blijven optrekken. Al het andere helpt slechts het regime van Janoekovitsj”, aldus Klitsjko.