Nieuws/Binnenland
991964
Binnenland

Van Baalen: volk in Oekraïne zal zegevieren

„Dictators zullen uiteindelijk nooit winnen. Het volk zal zegevieren.” Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen donderdagavond tijdens zijn bliksembezoek aan Oekraïne.

Van Baalen was donderdagavond in het centrum van Kiev samen met enkele andere liberale afgevaardigden uit het EU-parlement, onder wie de Belg Guy Verhofstadt. Daar sprak Van Baalen onder anderen met leden van de oppositie.

De liberale delegatie wilde de vreedzame oppositie op het Maidan-plein een hart onder de riem steken en verder bemiddelen tussen gematigde leden van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj en de oppositie. Van Baalen en Verhofstadt hebben het geweld van de regering Janoekovitsj tegen de demonstranten scherp veroordeeld.

Zij roepen EU-Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton op om gezamenlijk met de lidstaten maximale druk uit te oefenen op de regering Janoekovitsj om het geweld te staken en een politieke oplossing te zoeken. Er moeten sancties getroffen worden tegen de politieke verantwoordelijken voor het buitensporige geweld, dat thans aan ten minste twintig mensen het leven heeft gekost. Voorts moet Oekraïne de grondwet uit 2004 herinvoeren en eerlijke en vrije verkiezingen organiseren.