Nieuws/Buitenland
991965
Buitenland

Vlam slaat in de pan op de Krim

Pro-Russische betogers zijn woensdag op het schiereiland de Krim slaags geraakt met Krimtataren en andere aanhangers van de nieuwe regering van Oekraïne. Veiligheidsmedewerkers meldden dat bij botsingen in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, zeker zeven gewonden zijn gevallen. Ook is er in het gedrang voor het parlementsgebouw een man omgekomen. Volgens medisch personeel overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval.

Duizenden leden van de inheemse bevolkingsgroep, Krimtataren, betoogden tegen afscheiding van het schiereiland. Dat leidde tot botsingen met voorstanders van afscheiding die met Russische vlaggen wapperden. De tataren vormen is een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op Krim aanwezig, mede omdat dictator Jozef Stalin de Krimtataren in 1944 liet wegvoeren.

Russische media berichtten voorts dat in en rond de grote havenstad Sebastopol groepjes burgers samen met politieagenten op belangrijke wegen controleposten hebben opgezet. Sebastopol is nog steeds de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot. De Russische regering neemt er naar eigen zeggen extra veiligheidsmaatregelen. Circa driekwart van de inwoners van Sebastopol is etnisch Russisch.

In Simferopol trok een boze menigte naar het regionale parlementsgebouw om haar onvrede te uiten over de machtswisseling in Kiev. Daar is in het afgelopen weekeinde de regering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val gebracht door een coalitie van pro-Europese democraten en extreemrechtse Oekraïense nationalisten. Russisch sprekenden vrezen te worden gemarginaliseerd in het nieuwe Oekraïne. Ongeveer 60 procent van de bevolking van de Krim is etnisch Russisch.