Nieuws/Buitenland
991971
Buitenland

VS waarschuwt Rusland

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft Rusland gewaarschuwd om de soevereiniteit van Oekraïne niet te schenden. Dit zou volgens Obama zeer destabiliserende gevolgen hebben en niet onbestraft blijven. De VS is ,,erg bezorgd" over de Russische militaire troepenverplaatsing naar de Krim.

Dat zei Obama vrijdagavond tijdens een ingelaste persconferentie. Het is volgens hem aan ,,de bevolking van Oekraïne" om over de toekomst van het land te beslissen en niet aan Rusland. Wel zal Rusland door de internationale gemeenschap betrokken blijven worden voor een oplossing in het conflict. Dat is volgens de Amerikaanse president in het belang van alle betrokken partijen. Hij liet zich verder niet uit over de sancties die volgen op een eventuele Russische militaire inmenging.

Rusland heeft vrijdag erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om „de positie aan de Zwarte Zee te behouden.” In een televisietoespraak riep de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov Rusland eerder op de avond op te stoppen met de agressie. Moskou „provoceert” en probeert „een gewapend conflict uit te lokken” met Kiev. Het land moet direct zijn troepen van het Krim-schiereiland terugtrekken, zei Toertsjinov. Er zouden inmiddels 2000 gewapende Russische militairen zijn geland op de Krim.