Nieuws/Buitenland
991973
Buitenland

President Oekraïne: akkoord met oppositie

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft naar eigen zeggen een akkoord met de oppositie bereikt dat nog slechts hoeft te worden getekend. Voor de overeenkomst heeft hij concessies gedaan in de nachtelijke onderhandelingen die zijn gevoerd met als bemiddelaars drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie de Franse minister Laurent Fabius.

Janoekovitsj' medewerkers hebben al een tijdstip voor de ondertekening genoemd, 11.00 uur onze tijd. Maar vanuit de oppositie is er nog niet gereageerd. Fabius zei tegen Franse media dat het bericht over de ondertekening voorzichtig benaderd moet worden. De oppositie moet nog ruggespraak houden, „en in dit soort situaties, als niet alles echt duidelijk is afgerond, is het belangrijk voorzichtig te blijven”, waarschuwde Fabius.

Uit de Europse delegatie kwam ook weinig tot geen nieuws over een akkoord. Een Europese diplomatieke bron had zich enkel laten ontglippen dat de onderhandelingen vrijdag voor de middag verder gaan. Aangenomen wordt dat Janoekovitsj bereid is vervroegde verkiezingen te houden en er mogelijk een soort regering van nationale eenheid komt in de aanloop naar verkiezingen.

Het akkoord moet voorkomen dat Oekraïne verder afglijdt naar een burgeroorlog. Donderdag vielen tientallen doden, onder meer door toedoen van scherpschutters die beide partijen lijken te benutten in de krachtmeting op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Tot 19 januari waren de betogingen tegen Janoekovitsj op het plein relatief vreedzaam, maar mede door toedoen van extreemrechtse knokploegen en het gebruik van vuurwapens in de strijd, worden ze snel steeds gewelddadiger.