Nieuws/Binnenland
991974
Binnenland

Kabinet voor gerichte sancties tegen Oekraïne

Het kabinet is voorstander van gerichte sancties tegen Oekraïne. De Europese Unie wil met strafmaatregelen de druk op het bewind van president Viktor Janoekovitsj opvoeren, omdat hij met geweld een eind probeert te maken aan de protesten van de oppositie.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer te kunnen leven met sancties. Wel moeten die dan gericht en goed overwogen zijn. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen.

Het kabinet wil dat zorgvuldig wordt gekeken naar wie precies voor het geweld verantwoordelijk is. „Sancties moeten zo specifiek en doelgericht mogelijk worden ingezet, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt welke voorwaarden zijn verbonden aan de eventuele opheffing ervan.”

Bij sancties „kan worden gedacht aan het bevriezen van tegoeden, opleggen van een reisverbod voor specifieke individuen, een wapenembargo en/of een verbod op de levering van middelen die kunnen worden gebruikt voor interne repressie.”

Volgens Timmermans moet er snel een verzoeningsproces worden gestart, mogelijk met bemiddeling van de EU. Regering en oppositie moeten het dan snel eens worden over een hervorming van de grondwet en nieuwe presidentsverkiezingen, zei hij op een bijeenkomst in Rotterdam.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken praten donderdagmiddag over de situatie in Oekraïne. Het geweld van de afgelopen dagen heeft al aan zeker 26 mensen het leven gekost.