Nieuws/Buitenland
991979
Buitenland

Klitsjko wil burgerwacht in Oekraïne

Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft demonstranten in Kiev opgeroepen een eigen burgerwacht in te stellen. „Zet burgerwachten neer in elke tuin, in elk district, in elk huis”, zei de ex-wereldkampioen boksen tegen de circa 5000 betogers op het Onafhankelijkheidsplein. Klitsjko zei niets over het gebruik van wapens hierbij.

De oppositie beschuldigt president Viktor Janoekovitsj ervan knokploegen in te zetten om chaos te zaaien. Een van de demonstranten, Dmitri Boelatov, werd onlangs ontvoerd en keerde terug met zware verwondingen. Hij zei niet wie achter zijn verdwijning en mishandeling zat. De burgerwacht zou de demonstranten moeten beschermen tegen deze knokploegen.

Klitsjko en andere oppositieleiders informeerden de demonstranten zondag over hun bezoek aan de veiligheidsconferentie in München. Daar schaarden de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) en Europees president Herman Van Rompuy zich zaterdag achter de oppositie.

Volgens oud-minister Arseni Jatsenjoek heeft het westen zich bereid verklaard de oppositie financieel te steunen. „Maar daarvoor moeten we eerst de macht aan het volk teruggeven”, aldus Jatsenjoek. Volgens de invloedrijke miljardair en politicus Petro Porosjenko heeft de oppositie westerse landen om bescherming van burgers gevraagd en om hulp bij „het herstel van de democratie in Oekraïne”.