Nieuws/Binnenland
991981
Binnenland

Hennis: rustig blijven over Oekraïne

Het is nodig waakzaam te blijven en heel erg de rust te bewaren wat betreft Oekraïne. Dat geldt voor Europa, voor Oekraïne zelf, voor de buren aan de andere kant en voor de Amerikanen.

Dat stelde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag in Brussel na overleg met haar NAVO-collega's en de Oekraïense staatssecretaris van Defensie. De bewindsvrouw verwees naar de jongste gebeurtenissen op de Krim en de Russische militaire oefening als reactie op de ontwikkelingen in Oekraïne. „We gaan geen nieuwe Koude Oorlog tegemoet. Maar het zou onzorgvuldig zijn om te zeggen dat de rust nu is teruggekeerd.”

Volgens Hennis-Plasschaert snapt iedereen dat het uiteindelijk een politiek probleem is waarvoor alleen maar een politieke oplossing bestaat. „Europa heeft een sleutelrol te spelen. Het is onze eigen achtertuin. Ook Nederland is gebaat bij stabiliteit en veiligheid”, aldus Hennis-Plasschaert.

De NAVO verzekerde zijn partner Oekraïne dat het bondgenootschap wil blijven helpen bij het hervormen van de strijdkrachten. Ook wil de organisatie de regering in Kiev verder bijstaan bij het versterken van de democratische controle over het leger.