Nieuws/Binnenland
991989
Binnenland

Rutte: barbarij in Oekraïne moet stoppen

De beelden uit Kiev zijn gruwelijk en het is nu van het allergrootste belang dat „deze barbarij” stopt en nieuwe geweldsincidenten uitblijven. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. De contouren van een akkoord tussen regering en oppositie in Oekraïne lijken er te zijn, wat volgens hem een stap in de goede richting zou zijn.

Volgens Rutte is het belangrijk dat er een akkoord komt waaraan alle partijen zich houden, zodat de rust en het vertrouwen terugkeert. De inspanningen van Nederland en de Europese Unie zijn erop gericht dat degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan wandaden en buitensporig geweld, worden aangepakt. Niemand mag ongestraft blijven, zei Rutte.

Bij de mogelijke vorming van een overgangsregering en de tijd erna speelt de vraag of er nog een rol is weggelegd voor de huidige president Viktor Janoekovitsj of dat hij moet stoppen. Rutte liet zich daar niet over uit. „Het is een zaak voor de Oekraïeners”, zei hij.

Op aandringen van Nederland gaat de Europese Unie snel medische hulp bieden aan de Oekraïense bevolking en humanitaire organisaties ondersteunen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het verstrekken van voorraden medicijnen en medisch materiaal. Of en wanneer Nederland dit zal doen, kon Rutte nog niet zeggen. Het is volgens hem niet zo dat Nederland die middelen als enige gaat leven, het gebeurt in Europees verband.

De EU overlegt met humanitaire organisaties in Oekraïne waaraan behoefte is, zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. „Het betekent dat we er als EU collectieve verantwoordelijkheid in nemen en daar zal Nederland een aandeel in nemen. Er is geen speciale rol voor Nederland weggelegd.”