Nieuws/Binnenland

Schrijver Hugo Brandt Corstius (78) overleden

Schrijver en letterkunstenaar Hugo Brandt Corstius is vrijdagochtend in Amsterdam op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Querido laten weten.

Brandt Corstius was in 1964 de eerste in Nederland die met behulp van een computerprogramma poëzie maakte. Sindsdien schreef hij uitsluitend proza: boeken, columns en artikelen onder zijn eigen naam én onder talloze pseudoniemen. Battus, Piet Grijs, Stoker en Maaike Helder zijn daarvan de bekendste.

Literatuurkritieken

Hij kreeg veel bekendheid met zijn columns in onder meer Vrij Nederland en de Volkskrant en met zijn literatuurkritieken in NRC Handelsblad. Als Battus schreef hij in 1981 het boek Opperlandse taal- & letterkunde, waarin hij speelde met de Nederlandse taal. Het boek werd bekroond met de Multatuliprijs. In 2002 publiceerde hij zijn belangrijkste werk Opperlans! Taal- en Letterkunde. Dat kreeg in 2007 een vervolg met het Opperlans woordenboek.

In 1984 kreeg Hugo Brandt Corstius de P.C. Hooft-prijs toegekend, maar toenmalig minister van cultuur Elco Brinkman weigerde de prijs te overhandigen omdat hij de teksten van de schrijver te beledigend vond. In 1988 kreeg hij de prijs alsnog. Vanaf 2005 was hij enige tijd verbonden als docent neerlandistiek aan de Sorbonne Universiteit in Parijs.

Hugo Brandt Corstius is de vader van schrijfster, journaliste en columniste Aaf Brandt Corstius en van journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius. De schrijver was 50 jaar verbonden aan Querido. De uitgeverij „rouwt om de dood van deze geniale letter- en woordkunstenaar”. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart plaatsvindt.

'Markante man'

„Met het overlijden van Hugo Brandt Corstius verliest Nederland één van zijn scherpste columnisten”, zo reageerde minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vrijdag op het overlijden van de schrijver en columnist. Bussemaker noemde hem „een markante man die niets of niemand ontzag. Zijn pen was vlijmscherp en in zijn boeken en columns toonde hij zich een waar woordkunstenaar”. Brandt Corstius overleed vrijdag in Amsterdam op 78-jarige leeftijd.