Nieuws/Binnenland
992180
Binnenland

Zware kritiek Maasdriel op dijkenplan Maas

De Gelderse gemeente Maasdriel heeft zware kritiek op het plan voor dijkverbetering langs de Maas. Het plan is in december gepresenteerd in het kader van het Deltaprogramma Rivieren, maar volgens Maasdriel ontbreken berekeningen, zijn alternatieven niet bekeken en is geen rekening gehouden met verzet van eigenaars van huizen en gebouwen die zouden moeten wijken voor dijkversterking.

De zuidgrens van de gemeente van Lith tot bijna aan Wijk en Aalburg wordt gevormd door de Maas. In het gepresenteerde dijkenplan moet er langs vrijwel de hele zuidgrens worden gewerkt. „Over maatregelen met zo'n grote impact kunnen we niet binnen een paar maanden oordelen. En al helemaal niet zonder de bevolking erbij te betrekken. Dat het om een 'voorkeursstrategie' gaat, maakt dat niet anders”, schrijft burgemeester Gert Prick vrijdag in een reactie.

Keuzes nog niet mogelijk

Maasdriel vindt dat het plan helemaal geen voorkeursstrategie is, maar een „potentieel maatregelenpakket dat nader onderzocht moet worden”. Keuzes maken en beslissingen nemen, zoals de deltacommissaris wil, is daarom in dit stadium niet mogelijk. De gemeente draagt tal van andere oplossingen aan voor betere hoogwaterbescherming langs de Maas.

Maasdriel mist overigens ook ingrepen bij de overburen aan de Brabantse kant van de Maas. „Die hebben hetzelfde of zelfs een groter effect. Het is eerlijker om de pijn te verdelen”, meent de gemeente.

Het dijkenplan Maas voorziet in betere hoogwaterbescherming langs de rivier vanaf Heumen op de grens van Limburg en Gelderland tot aan Geertruidenberg op de grens van Brabant en Zuid-Holland.