Nieuws/Nieuws

Bedrijven verdienen innovatie terug

Innovatie loont. Bedrijven die inzetten op innovatie draaien aanzienlijk beter dan andere bedrijven. Hun omzet- en winstverwachtingen voor 2014 zijn veel rooskleuriger dan die van de rest

Dat blijkt uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot onder 341 ondernemers, bestuurders en topmanagers uit het bedrijfsleven.Kijkend naar 2014 verwacht 42% van de bedrijven ten opzichte van 2013 een groei in omzet en 49% een groei in winst. Die groei moet vooral worden gerealiseerd door het veroveren van nieuwe markten.

Door teruglopende marges is overigens steeds minder geld beschikbaar voor innovatie. Een veelgebruikte oplossing hiervoor is samenwerking. Van de respondenten zegt 88% in 2014 met anderen samen te werken. Bedrijven die daar voor kiezen geven wel de voorkeur aan meer vrijblijvende vormen van samenwerking, zoals netwerken of allianties. Daarnaast zoeken veel bedrijven 53% in 2014 naar nieuwe vormen van financiering. Twee derde van hen doet dit niet via de bank, maar via alternatieve vormen als crowfunding.