992303
Binnenland

Spionnen onder één dak: ruzie

Militairen van de inlichtingendienst MIVD zijn woedend dat zij opnieuw een veiligheidsonderzoek moeten ondergaan, voordat zij mogen werken in het gebouw van de AIVD in Zoetermeer.

In het AIVD-hoofdkantoor wordt de zogenaamde Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) gevestigd, een gezamenlijke eenheid van de geheime diensten AIVD en MIVD. De AIVD eist dat de 100 tot 150 MIVD-ers die hier komen te werken opnieuw een veiligheidsonderzoek ondergaan. De betrokken MIVD-ers zijn spinnijdig daarover, omdat zij allang zo’n verklaring hebben, vaak zelfs de allerhoogste veiligheidsverklaring.

Juridische stappen

De militairen voelen zich geschoffeerd door de civiele geheime dienst, die hun huidige veiligheidsstatus blijkbaar niet accepteert. De dienstleiding van de MIVD heeft de eis van de AIVD geaccepteerd, maar de betrokken militairen hebben de MIVD-medezeggenschapscommissie gevraagd om juridische stappen te ondernemen.

Volgens bronnen wil de geheime dienst AIVD „dondersgoed weten wat ze allemaal in huis halen met al die militairen”. Pas als de militairen helemaal door de mangel zijn gehaald, mogen ze het AIVD-gebouw binnen. Voor de nieuwe unit gaan circa 350 mensen werken. De JSCU gaat nauw samenwerken met de afluisterdiensten van buitenlandse bondgenoten.

Nieuwe unit

Het afluisteren van radio- en satellietverkeer werd tot nu toe gedaan door de Nationale SIGINT Organisatie (NSO), die in opdracht werkte van beide geheime diensten.

De NSO gaat op in de nieuwe unit, die niet alleen is gericht op het afluisteren van radio- en satellietverkeer, maar ook op het afweren van (spionage)aanvallen tegen computernetwerken en het zelf vergaren van inlichtingen uit computernetwerken.

Juristen

De boze MIVD-ers hebben de afgelopen tijd contact gezocht met meerdere advocaten. De dienstleiding van de MIVD weigerde echter de kosten van deze advocaten voor haar rekening te nemen, omdat deze juristen „te nauwe banden met de media” zouden hebben. Daarom is de medezeggenschapscommissie geadviseerd intern juridische steun te zoeken bij het ministerie van defensie of de landsadvocaat.

Weerstand militaire tak

De samenvoeging van de MIVD- en AIVD-afluisterspecialisten en hackspecialisten in één organisatie stuit op weerstand binnen de militaire tak. „Dat is niet zo eenvoudig. Je moet je beseffen dat binnen de MIVD nog altijd een bloedgroepenstrijd speelt tussen de voorlopers van de MIVD, de vele verschillende inlichtingentakken binnen de krijgsmacht voordat die werden samengevoegd.”

MIVD-woordvoerder Maarten Hilbrandie erkent de kwestie, maar is zwijgzaam: „We zijn in gesprek met de medezeggenschapscommissie, maar dat doen we niet via de media. Verder gaan we niet in op deze kwestie, want dat gesprek willen we ook niet beïnvloeden via de media.” Bronnen benadrukken dat het de geheime dienst AIVD is, die principieel eist dat de MIVD-ers helemaal opnieuw worden doorgelicht.