Nieuws
992540
Nieuws

Windows Phone wint in verzadigde smartphonemarkt

Microsoft’s Windows Phone besturingssysteem zal de komende vier jaar als enig groot mobiel platform groei vertonen. Dat voorspelt bureau IDC in zijn Worldwide Quartely Mobile Phone Tracker vooruitzicht.

Het wereldwijde marktaandeel van Windows Phone stijgt van 3,9 procent dit jaar naar 7 procent in 2018. Marktleider Android blijft zijn dominante positie behouden, maar ziet zijn marktaandeel wel dalen van 78,9 procent dit jaar naar 76 procent in 2018. Apple’s iOS behoudt de tweede plaats en ziet zijn aandeel licht dalen van 14,9 procent naar 14,4 procent.

Windows Phone wint marktaandeel door de steun van Nokia en van een groot aantal andere fabrikanten. Deze week maakte Microsoft bekend dat een groot aantal fabrikanten Windows Phone toestellen zullen lanceren, waaronder LG, Lenovo en Foxconn. Bovendien maakt de volgende Windows Update toestellen mogelijk met minder hoge specifcaties, wat de weg vrijmaakt voor meer prijsbewuste toestellen.

Wereldwijd neemt de groei in smartphoneverkopen dit jaar scherp af en blijft tot 2018 afnemen. Verwacht wordt dat de groei dit jaar met 19,3 procent toeneemt en vervolgens afneemt tot 6,2 procent in 2018. In 2013 was nog sprake van een groei van bijna 40 procent. In de Verenigde Staten en Europa zal de smartphonegroei in de enkele cijfers belanden en in Japan kan zelfs sprake zijn van een lichte daling.

De gemiddelde prijs van de toestellen zal flink afnemen, omdat de vraag zich verplaatst naar China en andere opkomende markten. Consumenten in deze landen verruilen hun basistelefoons voor smartphones met prijskaartjes onder de $300. “Nieuwe groeimarkten, brengen nieuwe spelregels met zich mee en ‘premium’ is geen belangrijke factor in de regio’s waar de marktgroei zich bevindt”, aldus IDC analist Ryan Reith.

Afgelopen jaar was de gemiddelde verkoopprijs voor smartphones $335 en dit zal volgens IDC verder dalen tot $260 in 2018. Daarmee ligt de gemiddelde prijs flink onder die van de vlaggenschiptoestellen van Apple en Samsung.