Nieuws/Binnenland
992648
Binnenland

Proefverlof verrast broer Fortuyn onaangenaam

De broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, wist niet dat de moordenaar van zijn broer dit weekend al met proefverlof zou gaan. Hij is volgens eigen zeggen niet zoals beloofd, hierover vooraf geïnformeerd. „Eén familielid heeft net een telefoontje gehad”, reageert Marten Fortuyn maandag. „Achteraf, en dat is tegen de afspraak.”

Marten Fortuyn benadrukt dat de rechtsgang gerespecteerd moet worden en de wetten moeten worden toegepast. „Maar het ministerie van Justitie had het besluit om Van der G. op proefverlof te laten ook kenbaar moeten maken.”

Het ministerie wil niet ingaan op de afspraken die zijn gemaakt met de familie Fortuyn. Wel benadrukt het ministerie „dat alle afspraken met de familie zijn nagekomen”.

Fortuyn is ook verbaasd, omdat volgens hem op zijn minst de indruk werd gewekt dat verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven nog een definitief besluit moest nemen of Van der G. wel op proefverlof mocht. Teeven wilde zelf niet aan het proefverlof, maar de Raad voor Strafrechttoepassing bepaalde dat Volkert van der G. het toch moest krijgen. Hij moest voor 1 februari een keer de gevangenis uit om aan het normale leven te wennen.

Maar helemaal zeker was het proefverlof nog niet. Als Teeven in de afgelopen periode nieuwe, sterke aanwijzingen zou hebben gekregen dat het verlof zou leiden tot onaanvaardbare risico's voor Van der G. of maatschappelijke onrust, had hij alsnog het verlof kunnen blokkeren.