992651
Binnenland

Volkert wilde familie Fortuyn ontmoeten

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., was bereid de familie van zijn slachtoffer te ontmoeten. Hij zegde dit toe na eerdere weigeringen. Van een ontmoeting is het vooralsnog niet gekomen. Maar als Van der G. bereid is volledige openheid van zaken te geven, wil Marten Fortuyn hem graag alsnog zien.

De oudste broer van de in 2002 vermoorde LPF-lijsttrekker vertelt dit in een exclusief interview met De Telegraaf. De zaak Fortuyn is weer actueel omdat de kans groot is dat Volkert van der G. begin mei in aanmerking komt voor vervroegde invrijheidstelling.

Voor een uitgebreid vraaggesprek met Marten Fortuyn, klik hier of lees morgen de papieren editie van De Telegraaf.

„Ik heb aangedrongen op een gesprek met Volkert. In eerste instantie weigerde hij", vertelt Marten Fortuyn. „Later wilde hij wel en heb ik geweigerd. Ik was op dat moment op een punt dat ik afstand dacht te hebben genomen van de hele zaak. Nu de invrijheidstelling dichterbij komt, voelt dat weer anders. Ik denk alleen dat Volkert nooit het hele verhaal zou vertellen. Alle antwoorden bewaart hij voor zijn memoires.”

Of Van der G. nog steeds oog en oog wil met de nabestaanden van de doodgeschoten LPF-politicus, is onduidelijk. „Daar geef ik geen commentaar op, het is niet in het belang van mijn cliënt”, reageert zijn advocaat Stijn Franken.

Marten Fortuyn is één van de mensen die probeert te voorkomen dat Van der G. na tweederde van zijn straf vrij komt. Justitie laat op dit moment onderzoeken of Volkert wel aan de voorwaarden voldoet om hiervoor in aanmerkingen te komen. Pim zijn broer vraagt zich af of de overheid in staat zal zijn Van der G. zijn veiligheid te garanderen. „Want ik ben ervan overtuigd dat Volkert nog steeds gevaar loopt."