992699
Binnenland

Nucleaire top kost kapitaal

De Nuclear Security Summit (NSS) moet het visitekaartje van Den Haag aan de wereld worden. Aan de prestigieuze topconferentie hangt wel een stevig prijskaartje, zo blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf.

Vooral het stadhuis van Den Haag heeft in aanloop naar de tweedaagse vergadering met tientallen wereldleiders flink de portemonnee getrokken. Het World Forum, op 24 en 25 maart de basis van de conferentie, ging failliet en is vorig jaar op de valreep overgenomen door de gemeente. De ’nationalisatie’ werd met de komst van de NSS gezien als een bittere noodzaak en gaat gepaard met een grootscheepse opknapbeurt. Kosten: 28 miljoen euro.

Ingang

Uit de laatste informatie die wethouder Kool (PvdA) heeft gedeeld met de gemeenteraad, blijkt een aanzienlijk deel van het geld gebruikt te worden om het voormalig Nederlands Congresgebouw klaar te stomen voor de topconferentie. Zo is er een speciale ingang gebouwd om hoogwaardigheidsbekleders als VN-chef Ban Ki-moon en de Amerikaanse president Obama te ontvangen.

Tien miljoen euro wordt er gestoken in (natuur)steen en plantsoenen in de Internationale Zone. De kaskraker is het glazen borreldak van 1 miljoen euro boven de binnenplaats van het Gemeentemuseum dat speciaal wordt geplaatst voor officiële ontvangsten.

Voor de top zelf trekt Nederland 24 miljoen euro uit. Dat is exclusief beveiligingskosten.