Nieuws
992892
Nieuws

Spong: 'Rabo is criminele bank'

De Rabobank is een criminele organisatie. Verder heeft de bank zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte.

Dat stelde advocaat Gerard Spong in het tv-programma Knevel en Van den Brink. 'Helaas moet ik het zeggen: Rabo is een criminele bank.'

Namens enkele certificaathouders wil Spong het Openbaar Ministerie ertoe dwingen om de schuldigen van de fraude met de Libor-rente te vervolgen. Daaronder vallen ook de opgestapte topmannen Piet Moerland en Sipko Schat, aldus de advocaat.

Vandaag heeft Spong een klaagschrift ingediend waarin hij de bank er onder meer van beticht een criminele organisatie te zijn. Volgens hem is sprake van 'zeer ernstige misdrijven'.

Rabobank heeft vorig jaar een schikking getroffen met de Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten. De bank moet 774 miljoen euro betalen. In de Verenigde Staten lopen inmiddels rechtszaken tegen betrokken handelaren.

Volgens Spong was de Rabobank stelselmatig bezig 'om hun eigen zakken te vullen'. Hij zegt te betwijfelen of Moerland inderdaad van niets wist, zoals de afgetreden bestuursvoorzitter zelf heeft gezegd. Spong erkent dat Moerland strafrechterlijk niet aan te pakken is, als hij inderdaad niet van de fraude geweten heeft.

Dat Moerland en Schat zijn opgestapt maakt voor de rechtsvervolging niet uit, aldus Spong. 'Waarom zou een crimineel niet vervolgd kunnen worden louter en alleen omdat die weg is?'

De manipulaties met de Libor-rente betroffen minieme wijzigingen van de tarieven. Toch meent de advocaat dat de schade 'gigantisch' is. Volgens hem zijn voor honderdduizenden miljarden dollars aan contracten op deze rentestanden gebaseerd.

Het Openbaar Ministerie heeft eerder laten weten dat er geen sprake is van strafbaar handelen door de Rabobank-bestuurders.