Nieuws/Binnenland

Teeven blijft bij strafbaarstelling illegaliteit

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) „denkt niet” dat hij het voorstel voor de strafbaarstelling van de illegaliteit intrekt. Dat zei hij woensdag in reactie op de ChristenUnie die haar steun voor het kabinet dreigt in te trekken als die wet er doorheen komt.

Het wetsvoorstel ligt al in de Tweede Kamer, maar het wachten is nog op een evaluatie van de Europese Commissie die nog voor of anders direct na de zomer verschijnt. „Laten we dat eerst afwachten.” De staatssecretaris voelt zich over het gevoelige onderwerp niet onder druk gezet door de woorden van Arie Slob, de fractieleider van de ChristenUnie.

Slob is vooral boos over opmerkingen van Teeven onlangs bij een debat waarin die sprak over het zuur en het zoet. Daarbij was het zoet de strafbaarstelling van de illegaliteit en het zuur het kinderpardon. Slob vindt dat je „zo niet over mensen mag spreken”.

Teeven zegt zich niet te verbazen over de uitlatingen van de leider van de ChristenUnie. Hij wees erop dat hij zijn uitspraken al 3 weken geleden heeft gedaan. Hij vindt dat hij van „vertraagde boosheid” kan spreken van de zijde van Slob.

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Om zijn voorstellen hier toch door te krijgen werkt de coalitie nauw samen met D66, ChristenUnie en de SGP. In ruil voor deze samenwerking is het kabinet deze drie constructieve partijen op een reeks punten tegemoet gekomen.