Nieuws/Binnenland
993338
Binnenland

Ugandese homo's krijgen asiel in Nederland

Homo's en lesbiennes uit Uganda die asiel aanvragen in Nederland, zullen een verblijfsvergunning krijgen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Teeven meldde dinsdagochtend op de radio al dat het asielbeleid voor Ugandese asielzoekers van wie de homoseksualiteit geloofwaardig is, wordt versoepeld. In zijn brief aan de Kamer werkt hij dat uit.

Volgens Teeven kan niet nog worden gesproken van een systematische vervolging van homo's in Uganda en worden asielverzoeken daarom nog apart bekeken. Maar het is „moeilijk voorstelbaar” dat een individuele asieltoets, mits het „aannemelijk” is dat de Ugandees inderdaad homo, lesbienne, transgender of biseksueel (lhbt) is, tot een afwijzing van het verzoek leidt.

Ugandese homo's en lesbiennes „zullen derhalve een verblijfsvergunning asiel krijgen, tenzij concreet uit de individuele situatie blijkt dat na terugkeer geen sprake zal zijn van vervolging”.

De versoepeling is een reactie op de de ondertekening door de Ugandese president Yoweri Museveni van de omstreden antihomowet in diens land. Teeven noemde de wet eerder „draconisch” en zei dat de Nederlandse regering er „zeer ontstemd” over is.

Teeven schrijft de Kamer verder dat hij minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft gevraagd hem op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in Uganda. Het kabinet nam maandag al maatregelen na het ondertekenen van de wet. Zo is hulp aan de Ugandese overheid opgeschort.