Podcastprogramma

Cultuur en mediapodcast

‘Docu Peter R. de Vries schrikbarend amateuristisch’

De familie van Peter R. de Vries blijft opvallend stil nadat de partner van de misdaadverslaggever zondagavond uit de anonimiteit is getreden in de WNL-documentaire ‘Vertrouwelijk!’. „Daar is iets geks aan de hand”, merkt mediaverslaggever Kitty Herweijer op in de Cultuur en Mediapodcast van De Telegraaf. Na vier weken VI Vandaag is het tijd om de balans op te maken. Entertainment verslaggever Jordi Versteegden sprak met Johan Derksen, welke tafelgasten werken wel en welke niet? Verder in de podcast: de rel rond Spotify na uitlatingen van podcast-ster Joe Rogan en het ‘guillotine-sentiment’ richting familie De Mol.

‘Boos-aflevering kan voor revolutie zorgen’

Na de ontluisterende aflevering van het programma Boos is Nederland in shock over de misstanden bij The Voice of Holland. Naast de aantijgingen tegen de vermeende daders is er vooral veel kritiek op de manier waarop John de Mol zich uitliet over de situatie rond The Voice of Holland. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreken Kitty Herweijer, Eline Verburg en Marco Weijers hoe groot de impact van deze aflevering gaat zijn in het medialandschap. Heeft Tim Hofman voor een revolutie gezorgd in Hilversum of blijft de televisiewereld doorvaren met dezelfde koers?

‘Cultuurminister Van Engelshoven was een wandelende ramp’

Dat de cultuursector het zwaar heeft gehad in de afgelopen jaren is volgens acteur Huub Stapel logisch: ,,Vorige ministers gebruikten het woord cultuur nooit.” Ondanks dat Stapel twijfels heeft over de nieuw aangewezen ministers is hij ook hoopvol: ,,We krijgen nu een staatssecretaris van Cultuur en dat hebben we in jaren niet gehad.” In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast vertelt Stapel waarom de cultuursector snakt naar empathie vanuit Den Haag.Verder in de podcast: hoe wetenschappelijk is Married at First Sight nou echt? En Disney Plus heeft eindelijk weer nieuwe hit: The Book of Boba Fett.

Peter Pannekoek over eindejaarsconference: ‘Moeilijkste was Peter R. de Vries’

,,Voor iedereen was het een afschuwelijk jaar, behalve voor de cabaretier die de oudejaarsconference mag verzorgen”, aldus Peter Pannekoek. De comedian die in de voetsporen treedt van Wim Kan, Freek de Jonge en Youp van ’t Hek, laat in de Cultuur en Mediapodcast weten wat we kunnen verwachten op 31 december. Van het spelen zonder publiek tot het terugtrekken van collega Guido Weijers, en van de voorbereiding tot het voortbestaan van de traditie. Ook delen mediaverslaggevers Daphne van Rossum, Kitty Herweijer en Marco Weijers hun film- en tv-tips voor de kerstvakantie.

Waarom Bohemian Rhapsody altijd op 1 staat in Top 2000

Het stemgeweld rond de Top 2000 is weer losgebarsten. De populaire muzieklijst zorgt ieder jaar voor behoorlijk wat discussie, toch belanden dezelfde nummers vaak op de hoge posities in de lijst. Wat is de aantrekkingskracht van die liedjes en hoe kan het dat een onconventionele hit als Bohemian Rhapsody elk jaar zo hoog staat? Dat bespreken mediaverslaggever Daphne van Rossum en chef cultuur & media-redactie Eline Verburg met componist Stephen Emmer in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast.

‘Geruchten rond overstap Wilfred Genee lijken knuppel in hoenderhok’

In weer een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreken Daphne van Rossum, Marco Weijers en Bart Wijlaars het laatste nieuws uit de tv-, film- en muziekwereld. De geruchten over een mogelijke overstap van VI-presentator Wilfred Genee naar de streamingdienst Viaplay lijken een knuppel in het hoenderhok. Zal de gerecyclede filmhuis-hit van Linda de Mol ook in Nederland gaan scoren? En er is gedoe rond de nieuwe releases van Coldplay, Adele en Ed Sheeran. Popjournalist Bart Wijlaars geeft een kijkje achter de schermen.

Toont Ali B. zijn donkere randje uit berekening?

De nieuwe documentaireserie over Ali B. op Videoland laat zien wat de andere kant is van de bekende rapper. Volgens televisieverslaggever Daphne van Rossum ‘zien we Ali B. zoals wij hem nog nooit zagen.’ In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt van Rossum samen met filmjournalist Marco Weijers en popjournalist Bart Wijlaars waarom Ali B. zo openhartig is in deze documentaire.

‘De hit van deze herfst: knutsel-tv’

De dagen worden korter, de tv-avonden langer. Dat betekent uitkijken naar de herfst met een bomvol televisieprogramma. NPO, RTL en SBS6 komen met drie nieuwe knutselshows.In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreken Daphne van Rossum, Marco Weijers en Bart Wijlaars wat we daarvan kunnen verwachten.Verder in de podcast: Adele komt in december met een nieuw album. Zal ze haar hart gaan luchten over de scheiding? Ook goed nieuws voor James Bond-fans: No Time To Die gaat vanaf dinsdag eindelijk in première. Het Nederlands Filmfestival opent komende vrijdag met een film van Antoinette Beumer, die per november de overstap maakt van Videoland naar Netflix. Hoe denkt zij dit te gaan doen? En Bennie Jolink van de band Normaal is niet kapot te krijgen.

‘Heeft B&B Vol liefde Art Rooijakkers wel nodig?’

In weer een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast gaat het over de televisiehit van de zomer: B&B Vol liefde. Volgens Rob Goossens kan het programma makkelijk nog twintig jaar mee. De mediaverslaggever van De Telegraaf vindt het een briljante zet dat RTL het programma heeft laten presenteren door Art Rooijakkers: „Door deze hit heeft het zelfvertrouwen van Art een enorme boost gekregen.”Verder bespreekt filmjournalist Marco Weijers ‘Titane’, de meest krankzinnige film van het jaar en Rob Goossens onthult wie de talkshow-mentor is van Johnny de Mol.

'Reputatieschade Sophie Hilbrand ligt op de loer'

Nu het televisieseizoen is losgebarsten is het grote kijken en vergelijken begonnen. Mediaverslaggever Rob Goossens hekelt de ontstane kijkcijferobsessie en pleit om meer op de inhoud te focussen. Goossens vindt dat het nog schort aan inhoud bij de nieuwe talkshow ‘Khalid & Sophie’ en vreest dat de reputatie van presentatrice Sophie Hilbrand een behoorlijke deuk kan krijgen als de talkshow geen kwaliteitsimpuls krijgt.

‘Linda de Mol moet zich niet laten misbruiken’

Premier Rutte liet zondagavond zijn sympathieke, menselijke kant zien tijdens de eerste aflevering van Linda’s Wintermaand. Volgens mediaverslaggever Rob Goossens moet De Mol ervoor waken dat politici het programma misbruiken als politiek instrument. Dat is niet de positie van Linda, zegt Goossens in de nieuwe ‘Cultuur en Mediapodcast’.

'Ongehoord Nederland wil NOS achtuurjournaal vervangen'

Moet de NOS op zijn tellen passen nu Ongehoord Nederland het bestel gaat bestormen? Als het aan omroepbaas Arnold Karskens ligt wel. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast vertelt mediaverslaggever Rob Goossens hoe Karskens zich de komende vijf jaar denkt te gaan bewijzen.

‘Fidan Ekiz moet naar Powned’

„Ondanks de interesse van Powned in Fidan Ekiz is het verbazingwekkend dat de enige transfer van deze zomer Dionne Stax naar Omroep Max is.” Dat zegt mediaverslaggever Rob Goossens in een nieuwe aflevering van de Cultuur en mediapodcast. Nu WNL, Human en Powned permanent tot het bestel zijn toegetreden mogen zij nieuwe plannen realiseren en is er meer budget beschikbaar. Goossens ziet in Ekiz een ideale presentatrice voor Powned: „Het brutale karakter van de omroep past goed bij de eigenzinnigheid van Fidan.”

‘Henny Huisman moet uitkijken dat hij geen Peter Jan Rens wordt’

Met veel bombarie werd de nieuwe biografie van Henny Huisman aangekondigd. Het moest het schandaalboek van het jaar worden. Maar eigenlijk valt het boek ontzettend tegen, zo concludeert mediaverslaggever Rob Goossens in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast. „Er staat voor geen cent aan informatie in het boek en Huisman moet uitkijken dat hij zijn rijke staat van dienst niet de vernieling in helpt met dit soort flutschriftjes”, zo is Goossens meedogenloos in zijn oordeel.

‘Kaag-docu nog minder journalistiek dan Harry Mens’

Hilversum staat op stelten vanwege de omstreden Sigrid Kaag-documentaire ‘Van Beiroet tot Binnenhof’. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreken de mediaverslaggevers van De Telegraaf de meest stuitende details uit de geopenbaarde documenten tussen D66 en de ‘documentaire’-makers. Hoe heeft dit kunnen gebeuren bij de NPO?

‘Niemand ligt bevend in bed van Tim Hofman’

Tim Hofman kan nog niet tevreden zijn met zijn nieuwe programma ‘Pak de Macht’. Dat zegt mediaverslaggever Rob Goossens in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast van de Telegraaf. „Je krijgt als kijker het gevoel dat de problemen die Hofman nu aanpakt te groot zijn.”

‘Jan Smit zwakste schakel van Songfestival’

In een tjokvolle aflevering van de Cultuur en Mediapodcast leggen mediaverslaggevers Rob Goossens, Marco Weijers en Daphne van Rossum de vier presentatoren van het Eurovisie Songfestival langs de meetlat. Uiteraard gaat het ook over het mislukte huwelijk tussen Ziggo Sport en de Formule 1. Gaat de succesvolle sportzender het redden zonder Max Verstappen en wat betekent dit voor de F1-kijker? Verder is er in de podcast aandacht voor de mislukte Netflix-productie ‘Woman in the Window’ en het nieuwe dragqueenprogramma van RTL ‘Make Up Your Mind’. En filmjournalist Marco Weijers heeft gesproken met de Nederlandse stuntdubbel uit de zombiefilm ‘Army of the Dead’, die vanaf vrijdag is te zien op Netflix.

'Ophef in Cannes om masturbatiescène Paul Verhoeven'

In een speciale aflevering van de Cultuur en mediapodcast spreekt mediaverslaggever Rob Goossens met filmjournalist Marco Weijers vanuit Cannes. Weijers bespreekt de ophef die regisseur Paul Verhoeven heeft veroorzaakt met zijn nieuwe film tijdens het filmfestival van Cannes. „De masturbatie scène met een Mariabeeldje maakt de tongen los,” vertelt Weijers. Ook schuift journaliste Danielle Kool aan om te praten over de Emmy nominaties. Kool werkt als Nederlandse verslaggever in Hollywood en is lid van de Hollywood Foreign Press. Ook ziet Kool duidelijke verschillen tussen de Nederlandse en Amerikaanse talkshows: „In de Verenigde Staten moet alles entertainment zijn, gelukkig is dat in Nederland niet zo.”

‘Op1 is kooi voor Paul de Leeuw’

Op1 heeft een serieus probleem volgens mediaverslaggever Rob Goossens: ,,Iedere vrijdag zien we Paul de Leeuw worstelen met de opzet van Op1. In zijn podcast horen we wél weer de oude Paul de Leeuw. Op1 weet zijn talent niet te benutten en dus is er iets goed mis met de formule”, concludeert Goossens. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt de mediaverslaggever van De Telegraaf samen met Daphne van Rossum en filmjournalist Marco Weijers op welk vlak de NPO het format moet veranderen voor een succesvolle late night show.

‘Merkwaardig verhaal van KRO-NCRV over Op1-duo’

De KRO-NCRV stopt met de zondagavonduitzending van Op1 om financiële redenen. Mediaverslaggever Rob Goossens noemt het een vreemd verhaal, wat schuilt daarachter? Dat bespreekt de mediaverslaggever van De Telegraaf met Daphne van Rossum en filmjournalist Marco Weijers in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast.Verder in de podcast: Linda de Mol is ‘het lachertje van de week’ vanwege het kritiekloze interview met Marco Borsato over de breuk met Leontien. Volgens Goossens wist de zanger het gesprek zo te sturen dat dé vraag onbeantwoord bleef. Dan de Nederlands-Bosnische film over Srebrenica, die is groot kanshebber voor een Oscar. En het nieuwe kinderprogramma Gewoon Bloot roept Kamervragen op nog voordat het is uitgezonden. Gaat het NTR-programma een stap te ver of is het leerzame televisie?

‘Hollywood maakt van mijn moeder een hoer’

In het historische drama The Last Vermeer worden niet alleen schilderijen vervalst, maar ook de geschiedenis. De film -die sinds woensdag te zien is- zou gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal, maar volgens nabestaande Micky Piller wordt de waarheid geweld aangedaan. In de Cultuur en Mediapodcast van De Telegraaf doet de dochter van een van de hoofdpersonen haar verhaal. „Mijn vriendinnen zullen anders naar mij kijken na het zien van deze film.”

‘Overlijden vader speelt Paul de Leeuw parten bij Op1’

Talkshowhost Paul de Leeuw ligt onder een vergrootglas sinds zijn opmerking in Op1 over de mentaliteit van Aziaten. Volgens mediaverslaggever Rob Goossens is De Leeuw niet op zijn plek in de talkshow. „De presentator is te gast in eigen show”, zegt Goossens in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast. Hij sprak De Leeuw deze week telefonisch en vermoedt dat het overlijden van zijn vader, afgelopen najaar, zijn sporen heeft nagelaten bij de presentator.

‘Rel-video Op1 manipulatief en misplaatst’

In de nieuwe ‘Cultuur en Mediapodcast’ werpen Daphne van Rossum, Marco Weijers en Rob Goossens een kritische blik op diverse programma's, series en films. De nieuwe Op1-presentatrice Talitha Muusse is door de NPO in het diepe gegooid. Is de jongerendeskundige een maatje te klein voor de late night talkshow? En slaat het praatprogramma de plank mis met hun berichtgeving over de avondklokrellen? Maandag begint de vijftigste jubileumeditie van het Internationaal Film Festival in Rotterdam. Hoe ziet het evenement eruit in coronatijd en wat zijn de aanraders? En: de knikkershow Marble Mania moet de nieuwe grote hit worden van John de Mol. Gaat dat lukken in deze vorm?

Dé gouden film- en tv-momenten van 2020

Wat waren de mooiste mediamomenten van het jaar? En welke films, series en televisieprogramma’s mogen we niet missen in 2021? In een speciale eindejaars-aflevering van de Cultuur en Mediapodcast blikken verslaggevers Rob Goossens, Marco Weijers en Daphne van Rossum terug én vooruit.

‘Beau zakt door het ijs met interview Thierry’

Beau van Erven Dorens is tekortgeschoten tijdens het interview met Thierry Baudet woensdagavond. Het was meer chaos dan spektakel, en in chaos gedijt Thierry nu juist het beste. Dat zegt mediaverslaggever Rob Goossens in een nieuwe Cultuur en Mediapodcast. De gevallen partijleider was te gast in de talkshow vanwege alle tumult binnen Forum voor Democratie. „Je ziet hoe Beau de grip op het gesprek verliest. Dit is zijn achilleshiel.”

‘Martien Meiland wil de lusten, maar niet de lasten’

Het hek om de Meiland-boerderij in Hengelo staat symbool voor de afkeer die Martien en zijn familie van hun fans hebben. In de nieuwe ‘Cultuur en mediapodcast’ is verslaggever Rob Goossens kritisch op de realityster. „Je kunt niet anderhalf miljoen kijkers bedienen op televisie, maar geen zin hebben in de hordes fans die daaruit volgt.”

‘Omroep ZWART zit met Akwasi in de maag’

Niet één maar twee nieuwe omroepen lijken tot het publieke bestel toe te treden. Omroep ZWART en Ongehoord Nederland hebben 50.000 betalende leden en dat is genoeg om aspirant omroep te worden. Mediaverslaggever Rob Goossens voorziet, in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast, vooral voor Ongehoord Nederland problemen: ,,Mensen die lid zijn geworden van die omroep denken dat Arnold Karskens straks het achtuurjournaal gaat vervangen maar zo werkt het publieke bestel niet.” Ook voorziet hij vooral een ceremoniële taak voor Akwasi bij Omroep ZWART.

‘Diederik Gommers redt Famke Louise én Jinek’

Eva Jinek heeft gegokt met Famke Louise, maar niet verloren dankzij ic-arts Diederik Gommers. Als de influencer echt was verzopen na haar warrige Jinek-optreden had de redactie zich flink achter de oren moeten krabben. Dat zegt verslaggever Rob Goossens in de nieuwe Cultuur en Mediapodcast.

‘Margriet heeft diversiteitshandboek van NPO niet goed gelezen’

Het nieuwe seizoen van talkshow M begint discutabel. Margriet van der Linden geeft een stereotype beeld van Nederlandse kinderen met een migratieachtergrond. De presentatrice, die normaal gesproken veel aandacht heeft voor racisme en inclusiviteit, heeft in dit geval het diversiteitshandboek van de publieke omroep niet helemaal goed gelezen. Dat zegt mediaverslaggever Rob Goossens in een nieuwe Cultuur en Mediapodcast.

Chaos bij RTL Exclusief: ‘Beau, hou je bij je leest’

De strijd tussen de streamingsdiensten is in volle gang en dat betekent dus veel nieuwe series de komende tijd. In de nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast tippen Rob Goossens, Marco Weijers en Daphne van Rossum de mooiste pareltjes. Ook de wat oudere producties komen aan bod, want de Nederlandse dramafilm ‘De Dirigent’ uit 2018 zal binnenkort te zien zijn in 5000 bioscopen in China. Filmjournalist Weijers vertelt wat daaraan voorafging. En het nieuwe programma van Beau van Erven Dorens heeft een herstart gemaakt. Is RTL Exclusief nog te redden?

Zoekt NTR met treitervlogger grens op?

In deze nieuwe ‘Cultuur en Mediapodcast’ denkt verslaggever Rob Goossens dat Martien Meiland nog gek op zijn neus gaat kijken als blijkt dat ’I can see your voice’ zijn programma ’Chateau Meiland’ zou kunnen verslaan qua kijkcijfers. De zangshow krijgt elke week meer kijkers en neemt qua populariteit het stokje over van The Masked Singer dat vandaag na een zinderend duel tussen Zebra, Vos, Neptunes en Panter eindigt.

‘Bang dat dynamiek VI is aangetast’

Na een turbulente zomer keren de drie heren van Veronica Inside vrijdag tóch terug op televisie. Zal het nieuwe seizoen net zo explosief starten als dat het geëindigd is? Doet John de Mol er goed aan om het format niet aan te passen? En is de ruzie opzettelijk begonnen, als publiciteitsstunt? Dat en meer in de allereerste aflevering van De cultuur en media podcast.