Nieuws/Buitenland
993652
Buitenland

Verzet tegen antihomowet Uganda

In een open brief hebben 25 Afrikaanse burgerrechtenbewegingen en andere organisaties president Yoweri Museveni van Uganda opgeroepen geen handtekening te zetten onder een antihomowet die door het parlement van het Afrikaanse land is aangenomen. De opstellers van de dinsdag gepubliceerde brief noemen de wet discriminerend en waarschuwen dat die tot meer verdeeldheid in Uganda zal leiden.

„Wij verzoeken u om een cultuur van verdraagzaamheid ten opzichte van seksuele minderheden in Uganda te bevorderen”, aldus de briefschrijvers. Onder de initiatiefnemers van de oproep aan Museveni zijn burger- en mensenrechtenorganisaties als Civicus en de Human Rights Institute of South Africa.

Uganda staat bekend als een homofoob land. Homoseksualiteit is er strafbaar. Het parlement van het Afrikaanse land nam in december zelfs een wet aan waardoor mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Museveni weigerde die wet vooralsnog te tekenen. Hij heeft daarvoor nog enkele weken de tijd.