Nieuws/Binnenland

Ridder Kroon voorop in Mali

Kapitein Marco Kroon vertrekt begin april met de eerste lichting Nederlandse special forces naar Noord-Mali, voor de gevaarlijke VN-missie MINUSMA.

De drager Militaire Willems-Orde zal als planner van 105 commandotroepencompagnie vanuit het woestijnhoofdkwartier in de Sahara-stad Gao langeafstandsverkenningen uitzetten.

De 43-jarige Kroon, geridderd vanwege heldendaden in Uruzgan, keerde eind vorig jaar terug van de pantserinfanterie naar het eliteonderdeel van de Koninklijke Landmacht. Toen al werd gespeculeerd over zijn uitzending richting Mali.

In een interview met deze krant bevestigt de commandant van het Korps Commandotroepen (KCT) nu dat ’s lands beroemdste militair als eerste deel uitmaakt van Special Operations Task Group Scorpion, zoals de commando-inzet is gedoopt.

„Marco Kroon is er over zes weken bij”, aldus kolonel Jan Swillens. „Deze missie staat in het teken van informatie verzamelen, soms vele honderden kilometers diep onherbergzaam gebied in. We moeten daar zelfredzaam zijn, specialisme van het KCT.”

Lees hier een uitgebreide reportage over de Nederlandse missie in de hel van Afrika