Nieuws/Binnenland
993877
Binnenland

D66 mag 40 miljoen in onderwijs steken

En weer kan een van de drie constructieve oppositiepartijen goede sier maken met het begrotingsakkoord dat ze vorig jaar sloten met het kabinet. Dit keer is het de beurt aan D66. Die partij mag in totaal 40 miljoen verdelen in 2015 en 2016.

Het geld was eerder bedoeld als compensatie voor kleine scholen omdat zij een toeslag zouden verliezen. Begin deze maand werd bekend dat deze instellingen hun toeslag toch behouden. Daarop claimde D66 het vrijgevallen bedrag.

Onderwijsspecialist Paul van Meenen van D66 mocht het geld besteden. De Leidse Instrumentmakersschool krijgt van hem 3 miljoen. Verder gaat 10 miljoen naar een fonds om scholen energiezuiniger te maken, ROC's krijgen 5 miljoen om extra aandacht te geven aan leerlingen en hetzelfde bedrag gaat naar onderzoek naar onderwijsmethoden. Tenslotte steekt hij nog eens 10 miljoen in Nederlandse scholen in het buitenland.

„Met deze investeringen kiezen we voor kwaliteit in het onderwijs. Scholen worden schoner, moeilijk lerende kinderen krijgen extra begeleiding en ons onderwijs houdt een open blik naar de wereld”, liet Van Meenen maandag in een verklaring weten.