993922
Buitenland

Mogelijk 20 miljard van EU aan Oekraïne

De Europese Unie is mogelijk bereid een nieuwe regering in Oekraïne 20 miljard euro te overhandigen om het land te redden van faillissement. Dat zei de Duitse Europarlementariër Elmar Brok zondagavond.

Brok, voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken, zei dat steun van de Europese Unie zich zou richten op het creëren van „betere economische omstandigheden voor de toekomst van het land” en „voorbereiding op het tekenen van een nieuw associatieverdrag met de EU”. Janoekovitsj leidde in november tot protesten in Oekraïne.

De Europarlementariër sprak zijn hoop uit dat er snel een regering wordt gevormd die bereid is tot hervormingen. Brok was in het weekend met een delegatie in Kiev om met het Oekraïense parlement te praten over oplossingen om het land uit de crisis te krijgen.

Jack Lew, Amerikaans minister van Financiën, heeft Oekraïne maandag opgeroepen zo snel mogelijk na het formeren van een interimregering om tafel te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een steunpakket. Het IMF, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk willen Oekraïne helpen als het land daarom vraagt.

Het parlement in Oekraïne heeft zondag voorzitter Aleksandr Toertsjinov van het parlement tot tijdelijk president gebombardeerd. Toertsjinov zal de taken overnemen van president Viktor Janoekovitsj tegen wie het parlement een afzettingsprocedure is begonnen. Presidentsverkiezingen worden naar verwachting op 25 mei gehouden.