Nieuws/Buitenland
994030839
Buitenland

Russische oppositieleider Navalny krijgt 9 jaar cel voor verduistering

POKROV/MOSKOU - Een rechtbank heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalni veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens verduistering van geld uit eigen organisaties. Hij heeft volgens de rechtbank miljoenen euro's van donateurs achterovergedrukt. De aanklagers hadden dertien jaar cel tegen hem geëist.

De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug en wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd. Het nieuwe proces is gehouden in de strafkolonie ten oosten van Moskou waar hij nu vastzit. Navalni stelt dat het om een politiek proces gaat en dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij wil volgens zijn advocaat in hoger beroep gaan.

Hij wordt in het vonnis uitdrukkelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf met een streng regime. Dat zou het verspreiden van zijn mening over bijvoorbeeld de aanval op Oekraïne bemoeilijken. Navalni heeft zich vanuit de strafkolonie waar hij zit fel uitgesproken tegen Poetins oorlog in Oekraïne. Hij zit momenteel op 90 kilometer van Moskou vast en zou naar afgelegen oorden in Siberië kunnen worden overgeplaatst. Hij zou zonder deze veroordeling mogelijk in 2023 zijn vrijgekomen.

Navalni is ook schuldig bevonden en veroordeeld wegens minachting van de rechtbank in een andere zaak. Hij zou in 2021 een rechter hebben beledigd in een zaak over uitspraken van Navalni die beledigend zouden zijn geweest tegenover een oorlogsveteraan.

De oppositieleider is nu veroordeeld wegens het verduisteren van meer dan vier miljoen euro aan donaties die aan zijn organisaties voor goede doelen werden gedaan. Het geld werd ingezameld voor een stichting die corruptie stelde te bestrijden en rechten van burgers verdedigde. Maar Navalni zou geld hebben gebruikt voor privé-uitgaven en voor een campagne om president te worden.

Navalni werd in januari 2021 opgepakt op het vliegveld in Moskou. Hij kwam toen terug uit Berlijn, waar hij was behandeld voor een zenuwgasvergiftiging. Hij was daarvoor voorwaardelijk op vrije voeten na een veroordeling voor corruptie en schond met zijn verblijf in het buitenland de voorwaarden, aldus justitie.

Volgens critici van het Kremlin zijn de veroordelingen destijds enkel uitgesproken om de rijzende ster van Navalvi als alternatief voor president Vladimir Poetin te torpederen. Navalni werd toen al erg populair, vooral in steden, door zijn campagnes via sociale media tegen corruptie en machtsmisbruik gepleegd door de elites in politiek en economie. Hij heeft zo veel invloedrijke vijanden gemaakt en moordaanslagen overleefd.