Nieuws/Binnenland
994376521
Binnenland

’Sywert van Lienden en partners ook verdacht van witwassen’

De drie oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie - Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel - worden door het Openbaar Ministerie nu ook verdacht van witwassen.

Eerder was al bekend dat justitie het drietal verdenkt van oplichting en verduistering. Het OM heeft op 24 mei besloten de verdenking uit te breiden, melden bronnen met kennis van het strafdossier aan NRC. Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt de uitbreiding.

Mondkapjes

De bekende opiniemaker Van Lienden en zijn twee zakenpartners importeerden vanaf maart 2020 een grote hoeveelheid mondkapjes vanuit China naar Nederland. Ze beweerden met hun stichting „om niet” te werken, dus zonder winstoogmerk. In werkelijkheid sluisden ze betalingen van een groot aantal klanten naar een commerciële bv, Relief Goods Alliance, die losstond van de stichting. Van die bv waren ze aandeelhouder.

Ook hun grootste bestelling, die van 40 miljoen mondkapjes voor het ministerie van Volksgezondheid, voerden ze uit via deze commerciële bv. Aan de transactie hield het drietal meer dan 20 miljoen euro over.