Nieuws/Binnenland
994423913
Binnenland

Coronacrisis zaterdag 17 oktober

LIVE | Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland en Europa flink op. Steeds meer plekken voor vakantiegangers kleuren ’oranje’. In heel Europa worden maatregelen getroffen als avondklokken en contactbubbels. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Voor de eerste keer is het aantal nieuwe coronagevallen wereldwijd gestegen met meer dan 400.000 op een dag. Europa, dat de eerste besmettingspiek met succes heeft weten te bedwingen, heeft zich de afgelopen weken ontpopt tot het nieuwe epicentrum voor het coronavirus. Het werelddeel meldt de afgelopen week gemiddeld 140.000 gevallen per dag. Dat zijn er meer dan India, Brazilië en de Verenigde Staten samen.

Van elke honderd gerapporteerde infecties over de hele wereld waren er 34 afkomstig uit Europese landen, volgens een analyse van persbureau Reuters die tot vrijdag liep. Europa meldt momenteel ongeveer elke negen dagen een miljoen nieuwe infecties en telt sinds het begin van de pandemie meer dan 6,3 miljoen gevallen.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Nederland en Spanje waren goed voor ongeveer de helft van de nieuwe gevallen in Europa in de week tot 18 oktober, volgens de telling.

Frankrijk meldt het hoogste zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen in Europa met dagelijks 19.425 infecties per dag, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Spanje en Nederland.

Verscheidene Europese landen sluiten scholen, annuleren niet-noodzakelijke operaties en doen een beroep op studenten geneeskunde om in te springen, vanwege de nieuwe opleving van het virus.

In Rusland krijgen studenten voorlopig online les en Noord-Ierland gaat scholen voor twee weken sluiten en restaurants voor vier weken. In Spanje besloten de autoriteiten in Catalonië bars en restaurants voor 15 dagen te sluiten en beperkten ze het aantal mensen dat in de winkels mogen.

In Tsjechië wordt ook onderwijs op afstand gegeven en worden duizenden medische studenten opgeroepen om te helpen in de ziekenhuizen. De Poolse gezondheidsautoriteiten waarschuwden dat het land op de rand van een ramp staat. Het land overweegt om militaire veldhospitalen op te zetten en meer verpleegkundigen op te leiden.

Latijns-Amerika blijft het zwaarst getroffen gebied met ongeveer 27 procent van het totale aantal Covid-19 gevallen, gevolgd door Azië, Noord-Amerika en Europa, volgens de analyse van Reuters.

Lees hier het coronanieuws terug van vrijdag 16 oktober.

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

  • In Frankrijk zijn voor het eerst binnen 24 uur meer dan 32.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd
  • Italië komt met nieuwe coronamaatregelen
  • Slowakije wil coronatest aanbieden aan alle volwassenen in het land
  • Belgische premier Sophie Wilmès test positief op coronavirus
  • Duitse president Frank-Walter Steinmeier in quarantaine na besmetting lijfwacht
  • Oostenrijkse minister besmet; hele regering wordt getest
  • Coronabesmettingen in België boven de 10.000 per dag
  • Recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland
  • Man opgepakt die burgemeester VS wilde doden vanwege mondkapjes

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment en persoonlijk: