Nieuws/Binnenland
994434
Binnenland

VVD: intelligente camera's ophangen in Zwolle

De VVD in de gemeente Zwolle wil inbrekers afschrikken met intelligente camera's die automatisch kentekenplaten scannen. Het bijzondere opsporingsmiddel moet worden ingezet in wijken in de gemeente waar veel wordt ingebroken.

De politie kan dankzij de zogeheten automatische nummerplaatregistratie (ANPR) zien of een automobilist bekend staat als inbreker of andere kwalijke zaken op zijn kerfstok heeft. Is dat het geval, dan rukt een agent uit om het verdachte voertuig te doorzoeken. Bij de inzet van ANPR is toestemming van het Openbaar Ministerie nodig.

De politie heeft inmiddels geconcludeerd dat de voorgestelde aanpak van de VVD mogelijk is, zegt VVD-lijsttrekker René de Heer in De Stentor. Hij ziet de intelligente camera's als een uitstekend middel tegen inbrekers. De Heer wijst op een geslaagde proef met het systeem in de Utrechtse Heuvelrug. "Op sommige plekken liep het aantal inbraken zelfs terug naar nul."

De Heer vergelijkt het plaatsen van intelligente camera's met preventief fouilleren. Ook dat middel wil de VVD'er vaker laten toepassen door de politie. "We willen ook best de discussie aan gaan over het verruimen van de voorwaarden om preventief fouilleren vaker in te kunnen zetten", zegt hij.