Nieuws
994497
Nieuws

Spaardersactie Consumentenbond mislukt

Een poging van de Consumentenbond om spaarders een hogere rente te bezorgen, is uitgelopen op een fiasco. Geen enkele bank wil namelijk meedoen aan een veiling van de bond, waar geboden kan worden op het spaargeld van consumenten.    

Ruim 36.000 spaarders hadden op de internetsite van de Consumentenbond meer dan 1 miljard euro aangeboden. Maar geen enkele bank hapte toe.    

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond spreekt dan ook van 'een teleurstellende uitkomst'. "Er is een overweldigende interesse van consumenten, maar banken willen of durven niet. Dit is het zoveelste teken van te weinig concurrentie in de financiële sector."

Mogelijk zijn de banken ook afgehaakt, omdat zij de voorwaarden van de zogenoemde depositoveiling niet aantrekkelijk vonden. Zo moesten zij spaarders een iets hogere rente geven en een vergoeding van 18 euro per aangebrachte klant betalen aan de Consumentenbond.    

Rechtstreeks naar Belastingdienst

De spaarrente is de afgelopen twee jaar fors gedaald. Bij ABN Amro bedraagt de rente op gewone spaarrekeningen momenteel slechts 1,2 procent. Bij de Rabobank is dat zelfs 1,1 procent.

"Wie daarover ook vermogensbelasting moet betalen, houdt helemaal geen rente meer over. Dat gaat rechtstreeks naar de Belastingdienst", constateert Teun van Mullekom van vergelijkingssite Sparen.nl.