Nieuws/Binnenland
994671
Binnenland

PVV wil spoeddebat over ’Chinese Kool’

De Haagse PVV eist vanavond nog tekst en uitleg van PvdA-wethouder Henk Kool (Economie en Armoede) over zijn peperdure buitenlandse reizen. Het is nog niet duidelijk of er voldoende steun is voor een spoeddebat.

"We hebben geen wethouder van Buitenlandse Zaken nodig. Het is volstrekt onduidelijk wat het leegeten van diverse minibarren in Chinese hotels heeft bijgedragen aan het bestuur van onze stad", zegt PVV-fractiecoorzitter Machiel de Graaf. "Reiskosten moeten volledig worden weergegeven, zonder dat daar een WOB-verzoek voor nodig is."

De Telegraaf onthulde eerder vandaag dat de ’Chinese Kool’ een ton aan reizen heeft gespendeerd. Het Haagse stadhuis is verder nooit transparant geweest over de totale kosten van de ’handelsmissies’: de werkelijke reissom is naar schatting twee tot drie keer zo hoog. De PvdA’er verschuilt zich achter de jaarrekening.

„Ik heb met de grootst mogelijke moeite aan een groenteboer in de Fahrenheitstraat moeten uitleggen dat kioskhouders geen cent krediet krijgen, maar nu blijkt dat verantwoordelijk wethouder Kool wel voor 10.000 euro per keer naar China reist”, reageert raadslid Martijn Bordewijk van coalitiepartij D66 furieus. „Het netto resultaat is een leeg Chinees handelscentrum.”

Enkele PvdA’ers hebben anoniem laten weten dat ze het goed vinden dat er eindelijk open kaart wordt gespeeld. Ze vinden de vele reisjes een doorn in het oog omdat Den Haag ook de armste wijken van Nederland heeft.