Nieuws
994730
Nieuws

Schoonmaakadvies | Zomer

Zo maak je een barbecue schoon

Lekker barbecueën! Alleen jammer dat na het grillen van een paar worsten en sardientjes je barbecuerooster helemaal aangekoekt en zwart geblakerd is. Boenen en schrobben?  Nergens voor nodig. Zamarra legt uit hoe je zonder moeite je barbecuerooster weer glanzend schoon maakt.

Voorbereiden!

Je kunt niet voorkomen dat je rooster vies wordt tijdens het grillen, maar je kunt wel voorkomen dat je eten aan het rooster vast plak. Smeer voor gebruik het rooster in met wat plantaardige olie om aanplakken te voorkomen.

Tijdens het grillen lekt er ook altijd vet op het rooster, dat lastiger weg te poetsen is als het eenmaal is ingebrand. Dit kun je voorkomen door het rooster tussendoor steeds even te ontvetten met een halve citroen die je op een vork hebt geprikt.

Niet wachten met barbecue schoonmaken

Hoewel het erg aantrekkelijk is om de barbecue tot morgen te laten staan, kun je het rooster beter schoonmaken als het nog warm is. Dan kun je vet en etensresten namelijk nog makkelijk met een sopje van heet water en afwasmiddel weg poetsen. 

Is het rooster al erg zwart en aangekoekt, spray het dan in met losweekspray en leg het een nacht tussen natte kranten of in het gras. De volgende dag zijn de resten los geweekt en kun je ze zonder veel moeite afwassen.  Sommige roosters mag je ook in de vaatwasser zetten (lees de gebruiksaanwijzing van je barbecue).

---Ga jij deze zomer kamperen en wil je niet te veel schoonmaakspullen meenemen? Zamarra laat zien dat je slechts 3 producten nodig hebt voor een flinke schoonmaakbeurt op de camping.---

Schoon branden

Grillroosters en bakplaten van gas- en elektrische barbecues zijn meestal gemaakt van roestvrij staal,  porselein gecoat aluminium of gietijzer. Roestvrij staal en  porselein gecoat aluminium  kunt je na het grillen meteen schoon branden! Dit doe je door het deksel van de barbecue te sluiten en hem tien minuten op de hoogste temperatuur te laten branden. Daarna kun je de verpulverde resten met een messing borstel wegvegen. Gebruik hiervoor geen staalborstel, die is te scherp en kan de roosters beschadigen. Je kunt de roosters daarna afnemen met een vochtig doekje.

Soms wel wachten met schoonmaken

Heb je een gietijzeren rooster, moet je juist niet meteen gaan schoonmaken. Het vet vormt een beschermde laag die roestvorming voorkomt. Je kunt in dit geval de resten beter afbranden als je de barbecue de volgende keer gebruikt. Gietijzeren roosters blijven roestvrij als je ze voor het opbergen insmeert met wat plantaardige olie.

 

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van www.speedcleaning.nl, een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'.

Stel jouw vraag

Heb jij een vraag voor Zamarra? Stel die dan via vrouwoproep@telegraaf.nl en wie weet lees je antwoord binnenkort op VROUW.nl!