Nieuws
995104
Nieuws

Laser zorgt voor winst op Wall Street

Wie aan lasers denkt, denkt eerder aan science fiction films dan aan beleggen. Toch is het lasertechnologie, afkomstig van het Amerikaanse leger, waarmee de razendsnelle beurshandel op Wall Street nog meer winst wil behalen.

High frequency traders, zoals de volledige computergestuurde handelssystemen heten, zijn bezig met een race tegen de klok. Degene die het snelst kan handelen, pakt namelijk de winst.

De handel gaat nu voornamelijk via glasvezelkabels of microgolfnetwerken. Vanaf maart komt daar een netwerk van lasers bij, die op hoge gebouwen worden geplaatst, waarmee het Amerikaanse bedrijf Anova het datacentrum van de New York Stock Exchange gaat verbinden met het datacentrum van technologiebeurs Nasdaq, die bijna zestig kilometer uit elkaar liggen. Dat schrijft Wall Street Journal.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een netwerk komt dat alle Amerikaanse beurzen met elkaar verbindt. De technologie is afgekeken van het Amerikaanse leger, waar militaire vliegtuigen in de lucht via lasers met elkaar communiceren.

De lasers bieden slechts een miniem voordeel boven de bestaande netwerken, waarmee transacties al bijna op lichtsnelheid worden verzonden. Maar voor de flitshandelaars kan een nanoseconde al het verschil betekenen tussen winst en verlies. Ook moeten de lasers stabieler zijn dan microgolven, waarvan de signalen nogal eens verstoord worden door wind, regen of vogels.

Toezichthouders zijn niet blij met de jacht naar steeds snellere technologie.