Nieuws/Binnenland
995242
Binnenland

Aangifte van vervuiling onder huis Vianen

De gemeente Vianen heeft woensdag bij justitie aangifte gedaan van bodemvervuiling onder een huis aan de Augustinushof in die gemeente. Onderzoek heeft aangetoond dat het water in de kruipruimte onder die woning is vervuild met de giftige stoffen tolueen, benzeen en xyleen. Mogelijk zijn de stoffen daar geloosd, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Vorige week begon de brandweer met een onderzoek, nadat de bewoners van het pand en de buren hadden geklaagd over stankoverlast. Uit luchtmetingen kwam de vervuiling toen al aan het licht. Daarop moesten de bewoners van enkele panden hun huis uit. Nader onderzoek toonde aan dat de luchtvervuiling bij de buren afnam, maar in één pand stabiel bleef.

Een onderzoeksbureau stelde dinsdag vast dat het water in de kruipruimte is vervuild. De vervuiling is niet in de bodem gedrongen noch is het grondwater vervuild. De buren zijn inmiddels weer thuis, maar de bewoners van het pand met het vervuilde water hebben voorlopig ander onderdak gekregen van de gemeente omdat inademen van de giftige stoffen ongezond is.

Vianen en justitie gaan onderzoeken waar de bron van de vervuiling zit en wie daarvoor verantwoordelijk is. De gemeente heeft vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de vervuiling speciaal tegen de bewoners van het pand was gericht, aldus de woordvoerster.